Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτοχρονιά-Καλή Χρονιά με υγεία και χαρά!

16/12/2013 Δευτέρα   
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
Δίνουμε βάση στις προτάσεις για το ημερολόγιο: Σήμερα είναι, εχθές ήταν, αύριο θα είναι... Έχουμε εποχή Χειμώνα ...  Ο Χειμώνας έχει 3 μήνες.... Τώρα έχουμε... Είναι 16 Δεκεμβρίου και ο καιρός μας είναι....(ο αρχηγός της τάξης λέει το ημερολόγιο). Αλλαγή υπευθύνων τάξης.
- Ανακοινώσεις - τα νέα μας: Τα νήπια παρουσιάζουν την
εικόνα Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας και ζεστασιάς στο σπίτι τους ή σε έναν περίπατο το Σαββατοκύριακο.
Τραγούδια: "Δεκέμβρης, μας ήρθε παγωνιά, καλώς μας ήρθες Αϊ Βασίλη", τα νήπια χαίρονται με τα τραγούδια της Πρωτοχρονιάς.
-Το θέμα μας: "Πρωτοχρονιά"ιδέες των νηπίων (ιδεόγραμμα). Τα νήπια επιθυμούν να κατασκευάσουν μια κάρτα για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους και να γράψουν γράμμα στο Αϊ Βασίλη. Πως θα είναι
το δικό μας γράμμα , αφού δεν έχουμε μάθει ακόμα να γράφουμε; Πως είδαμε στο παραμύθι ότι έγραψε ο φίλος μας τα δώρα που θέλει από τον Αϊ Βασίλη; Απαντήσεις νηπίων: με εικόνες, με τη βοήθεια της κυρίας, η Μελίνα μπορεί να γράψει, το ίδιο και η Ραφαέλα, θέλουμε να το διαβάσουμε μετά, να είναι απλό κ.ά.
-Εικαστικά: "Το στολίδι του δέντρου"τα νήπια σχεδιάζουν αστέρια και με ασημένιο κορδόνι κατασκευάζουν το στολίδι για το δέντρο τους.
-Πρόβα γιορτής: "Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά" τα νήπια ως μικροί ηθοποιοί ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους παράσταση. Οι κυρίες τους και ο κύριος δίνουν τις τελευταίες πινελιές στο σκηνικό της γιορτής και στην κίνηση των νηπίων με τη μουσική.
17/12/2013 Τρίτη
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
-Το παραμύθι μας: "Με αγάπη από τον  Αϊ Βασίλη" μια μικρή ιστορία όπου τα νήπια προβληματίζονται για να χωρέσει ο Αϊ Βασίλης στην καμινάδα του σπιτιού.
-Το θέμα μας: "Πλατύ και στενό" μαθηματικά και Πρωτοχρονιά. Παίρνοντας την ιδέα από το παραμύθι εμφανίζουμε στα νήπια κάρτες με Αϊ Βασίλη και καμινάδα σε συνδυασμό πλατύ-στενό και χοντρός-λεπτός. Ζητάμε από τα νήπια να τοποθετήσουν στη σωστή καμινάδα τον Αϊ Βασίλη και ανάλογα να εκφραστούν
π.χ. Ο χοντρός Αϊ Βασίλης θα περάσει από την πλατιά καμινάδα.
Μαθησιακή επιδίωξη: να συγκρίνουν αντικείμενα ως προς το πλάτος (πλατύ-στενό) (Τα νήπια εκφράζονται συνήθως με το μεγάλο-μικρό σε όλες τις μετρικές έννοιες, στο μέτρημα μεγεθών:μήκος, απόσταση.πλάτος,ύψος)
 18/12/2013 Τετάρτη
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
-Το θέμα μας: "Ήθη και έθιμα της Πρωτοχρονιάς" ποια είναι; Τι γνωρίζουν γι αυτά τα νήπια, δικές τους εμπειρίες;
-Το παραμύθι μας: "Η μικρή μπότα του Αϊ Βασίλη" ένα ταξίδι στην προετοιμασία του αγαπημένου Άγιου κάθε μικρού παιδιού.
-Φύλλο εργασίας: "4 εικόνες της Πρωτοχρονιάς" όπου τα νήπια σχεδιάζουν αντικείμενα που σχετίζονται με την αλλαγή του παλιού χρόνου από το νέο χρόνο 2014.
19/12/2013 Πέμπτη
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο:
-Το θέμα μας: "Δεξιά και αριστερά" μαθηματικά και Πρωτοχρονιά. Ο Αϊ Βασίλης ξέχασε τη δεξιά του μπότα. Ποια είναι η δυνατή πλευρά στο σώμα μας, χέρι ή πόδι; (Δεξιόχειρας, αριστερόχειρας). Το τραγούδι μας: Το δεξί χεράκι επάνω τη γυμναστική μου κάνω....είναι μια άσκηση ευχάριστη χρησιμοποιώντας τη δεξιά και αριστερή πλευρά στο σώμα μας. Επίσης αγγίζω με το δεξί χέρι το δεξί γόνατο, πόδι, αυτί, αγκώνα, μάτι κ.ά. Στη συνέχεια βάζουμε δύο νήπια σε απέναντι θέση και διαπιστώνουμε ότι το δεξί και το αριστερό πάνε αντίστροφα όταν έχουμε αντίθετο προσανατολισμό,
-Φύλλο εργασίας: "Δεξιά και αριστερά" όπου  τα νήπια ζωγραφίζουν μικρά σχέδια πρωτοχρονιάς δεξιά και αριστερά από το έλατο.
-Εικαστικά: "Η κάρτα μας"τα νήπια ετοιμάζουν τη Χριστουγεννιάτικη κάρτα που θα στολίσει το δωμάτιό τους τις Άγιες μέρες. 
20/12/2013 Παρασκευή
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
-Το παραμύθι μας: "Το ταξίδι του Αϊ Βασίλη" άραγε τι δώρο θα μας φέρει; Στον κόσμο στη γη μας θα φέρει: υγεία, αγάπη, ειρήνη, συμπόνοια, ελπίδα, ευτυχία, ελπίδα (τα νήπια απαντούν).
-Φύλλο εργασίας: "Ένα γράμμα για τον Αϊ Βασίλη" όπου τα νήπια αφού ακούσουν την προετοιμασία του αγαπημένου τους Άγιου για το μεγάλο του ταξίδι, να μοιράσει τα δώρα ζωγραφίζουν το δώρο που θα ήθελαν στην αλλαγή του νέου χρόνου 2014.
-Εικαστικά: "Η κάρτα μας" τα νήπια γράφουν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά και ζωγραφίζουν δώρα, τον Αϊ Βασίλη, το έλκηθρο, κ.ά. τελευταία πινελιά στην κάρτα τους.
-Πρόβα γιορτής: "Πορεία προς τη φάτνη" όπου τα νήπια ως μικροί ηθοποιοί ζουν το άγιο μήνυμα των Χριστουγέννων, με τραγούδια, μικρούς διαλόγους σε ποιητική μορφή και με τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής εκτελούν την τελευταία πρόβα για να είναι έτοιμα στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, παρουσία γονέων, τη Δευτέρα 23/12/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου