Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ- ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ


11-01-2012 Τετάρτη


(Θέμα) - Οι εποχές:
Πόσες εποχές έχει ο χρόνος;
-Σε ποιά είμαστε τώρα;
Τι συμβαίνει το χειμώνα που δε συμβαίνει σε άλλη εποχή;
Ποιές αλλαγές στη φύση παρατηρήσαμε το φθινόπωρο και ποιές το χειμώνα; 
Δείχνουμε στα νήπια εικόνες από το βιβλίο "Μαθαίνω τις εποχές:άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας...και πάλι άνοιξη", εκδ. Σαββάλας.
Έχοντας σαν ερέθισμα τις κρύες μέρες του χειμώνα που διανύουμε και τα κασκόλ,σκούφους,γάντια που φορούν τα νήπια, ξεκινήσαμε να μιλούμε για τα ρούχα του χειμώνα και τους τρόπους που μπορούμε να ζεσταθούμε -(μέσα θέρμανσης).
ΠαιχνιδοτράγουδοΤο κασκόλ-στίχοι και μουσική Μανώλης Φιλιππάκης- (από το περιοδικό Παράθυρο τευχ.73-Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012). Είναι ένα μουσικό-κινητικό δρώμενο σε ρυθμό 5/8.
- Αφού χορέψαμε στο ρυθμό του κασκόλ με τον αγαπημένο μας φίλο πάντα συντροφιά, σταματώντας η μουσική αλλάζαμε τα κασκόλ, φτιάχναμε σχήματα, περνούσαμε μέσα σε τούνελ με ζευγάρια παιδιών, κάναμε αστείες φιγούρες του παγωμένου χιονούλη κ.ά.
- Καταγράψαμε στον πίνακα κιμωλίας τα ρούχα του χειμώνα, που χρησιμοποιούμε για να κρατούν ζεστό το σώμα μας και να το προστατεύουν από το χιόνι. τον αέρα και τη βροχή.
- Αναφερθήκαμε στα μέσα και στους τρόπους που ανακάλυψε ο άνθρωπος από την αρχαιότητα ως σήμερα για να ζεσταθεί.
 (Ξεκινήσαμε να διαβάζουμε τα παραμύθια από τη βιβλιοθήκη μας που αλλάξαμε και έχουν ως θέμα την Ελληνική Μυθολογία)
- Ο Προμηθέας με αφορμή τη φωτιά ήταν το πρώτο μας παραμύθι.  
13-01-2012 Παρασκευή
- Η αρπαγή της Περσεφόνης  είναι ένας ωραίος μύθος για να προσεγγίσουμε την αλλαγή των εποχών μέσα από το παραμύθι και την αλήθεια ( με την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο 
(εποχές) και  γύρω από τον εαυτό της (μέρα-νύχτα).




  
 - Μάλιστα 
τόσο πολύ τους άρεσε η αφήγηση του παραμυθιού που ζήτησαν να ζωντανέψουμε την ιστορία την επόμενη εβδομάδα με το θέατρο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου