Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Καρποί της γης

από τη Μεσογειακή διατροφή...
21/11/2016 Δευτέρα
-  Τα νέα μας: Στο τέλος του Νοέβρη , του τελευταίου μήνα του Φθινοπώρου τα νήπια αναφέρονται στο μάζεμα της ελιάς με τον παππού και τη γιαγιά. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ασχολία των ανθρώπων ξεκινά το σχέδιο εργασίας "Η ελιά: Πως γίνεται το λάδι;"
-  Τα τραγούδια μας: "Το Φθινόπωρο αρχίζει", " Αερόστατο" το τραγούδι της ομάδας μας, "Πέφτουν τα φύλλα από τα δεντράκια", "Στο δάσος με τα χρώματα θα μπω το μαγικό", Ντήλι, ντήλι, ντήλι (παραδοσιακό).
-  Το Θέμα μας: "Η ελιά: Πως γίνεται το λάδι;", Συζητάμε με τα παιδιά και καταγράφουμε τις γνώσεις και τις απορίες τους.
  •  Τι είναι η ελιά; (καρπός και δέντρο)
  •  Που υπάρχουν οι ελιές; (στους ελαιώνες)
  • Τι κάνουμε τις ελιές (τρώγονται, φτιάχνουμε
    λάδι)
  • Πως γίνεται το λάδι;
  • Γιατί είναι χρήσιμο το λάδι; Οι πρώτες ερωτήσεις και απορίες σχηματοποιούν το ιστόγραμμα:                      ΕΛΙΑ-ελιά

1) Ξύλο: (Καύσιμα-έπιπλα-εργαλεία)

2) Αρχαία Ελλάδα (Μυθολογία-κότινος-Ολυμπιακοί αγώνες)

3) Επίσκεψη στον ελαιώνα-στο ελαιοτριβείο 

                                                                           ΛΑΔΙ - λάδι

1) Διατροφή

2) Ως φάρμακο και καλλυντικό

3) Ως μέσο φωτισμού (καντήλι, λυχνάρι)

-  Το Θέμα μας: "Τα εισόδια της Θεοτόκου", Εκκλησιασμός στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα (στην περιοχή μας).
Τα εισόδια της Θεοτόκου: τα γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου!
Τη μητέρα του Χριστού την αισθανόμαστε σαν τη δική μας μητέρα, γι΄αυτό την τιμούμε και τη γιορτάζουμε πολλές φορές το χρόνο. Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τη γέννηση της Θεοτόκου, ύστερα τα Εισόδια της Θεοτόκου στο ναό, τρίτη είναι η γιορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου και στις 15 Αυγούστου γιορτάζουμε την κοίμησή της.
Στις 21 Νοεμβρίου γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου. Πατέρας της Παναγιάς μας ήταν ο Ιωακείμ και μητέρα της η Άννα. Μέχρι τα βαθιά τους γεράματα δεν είχαν αποκτήσει παιδί. Υποσχέθηκαν λοιπόν, στο Θεό, πως αν τους χαρίσει ένα παιδάκι, μόλις γίνει τριών ετών θα το αφιερώσουν στο ναό Του.
Το κοριτσάκι που απέκτησαν οι ευσεβείς αυτοί άνθρωποι το ονόμασαν Μαρία. Όταν έγινε τριών ετών, οι γονείς της την οδήγησαν στην εκκλησία. Αυτή η είσοδος της Μαρίας στο ναό ονομάστηκε «Εισόδια της Θεοτόκου».
Την υποδέχτηκε ο Αρχιερέας Ζαχαρίας, ο οποίος την οδήγησε στο ιερό του Ναού, στα Άγια των Αγίων. Δώδεκα χρόνια έμεινε η Παναγία μας στο ναό.
Η Παναγία είναι η μόνη γυναίκα σ’ όλο τον κόσμο που συγκέντρωνε όλες τις αρετές, ήταν δηλαδή «κεχαριτωμένη». Αυτήν την κεχαριτωμένη και καθαρή από αμαρτίες παιδούλα, διάλεξε ο Θεός και την αξίωσε να γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, το Χριστό μας.
Επίσκεψη στο 4 Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας και παιχνίδια στα γηπεδάκια: Με μεγάλη χαρά μετά τον εκκλησιασμό τα νήπια αντάλλαξαν εμπειρίες με τα παιδάκια του 4 Νηπιαγωγείου Ηγουμενίτσας. Στη συνέχεια παίξαμε ομαδικά παιχνίδια στα γηπεδάκια και επιστροφή στο σχολείο.

22/11/2016 Τρίτη

-  Τα τραγούδια μας: "Το Φθινόπωρο αρχίζει", " Αερόστατο" το τραγούδι της ομάδας μας, "Πέφτουν τα φύλλα από τα δεντράκια".
-  Εχω μια ιδέα: Μετά την επίσκεψη της Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής σήμερα έγινε αναδιαμόρφωση του χώρου των πρωινών τμημάτων. Προστέθηκε η γωνιά δημιουργίας με διάφορα υλικά (όπως χαρτιά, ψαλίδια, πινέλα, βαμβάκι, ξυλάκια κ.ά.), όπου δύο παιδιά καθημερινά και οι ομάδες μπορούν να επιλέγουν ανάλογη κατασκευή. Στο τέλος της
εβδομάδας μπορούν να πάρουν τη δημιουργία τους στο σπίτι. Επίσης προστέθηκε στην παρεούλα το κουκλοθέατρο, όπου τα παιδιά μπορούν να εκφράζονται με τη βοήθεια της κούκλας.
-  Το Θέμα μας: "Η ελιά: Πως γίνεται το λάδι;" Συζητάμε με τα παιδιά και διαβάζουμε εικόνες και λέξεις. 
- Τα νήπια περιγράφουν τις  εικόνες και αναφέρονται σε δικές τους εμπειρίες στο μάζεμα της ελιάς (Λιομάζωμα). 
- Ανακαλύπτουν τα αινίγματα και προσπαθούν να τα επαναλάβουν.
- Προσπαθούμε με διάφορα παιχνίδια να αντιστοιχίζουν εικόνες και λέξεις, όπως και αλλάζοντας τις λέξεις ή τις εικόνες να ανακαλύπτουν το λάθος ή το σωστό.
- Ανακαλύπτουμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό την ελιά (ελαιόπανο, ελαιόψωμο, ελαιοτριβείο, ελαιοπαραγωγός, ελαιομάζωμα).
-Τι μας δίνει η ελιά; Διαβάζουμε τις εικόνες. Θαυμάζουμε τις ελιές που κατασκεύασαν η Βασιλική και η Ναταλία: μας εξηγούν τι υλικά χρησιμοποίησαν.
- Επίσης η Βαλέρια που γιορτάζει μοιράζει γλυκίσματα στα νήπια.
23/11/2016 Τετάρτη
-  Τα τραγούδια μας: "Το Φθινόπωρο αρχίζει", " Αερόστατο" το τραγούδι της ομάδας μας, "Στο δάσος με τα χρώματα θα μπω το μαγικό".
-  Το Θέμα μας: "Η ελιά: Πως γίνεται το λάδι;" Συζητάμε με τα παιδιά πως θα είναι αν πηγαίναμε σε ένα ελαιοτριβείο... Μέσα από τις εικόνες σχετικού βιβλίου τα νήπια προσεγγίζουν τη διεργασία της επεξεργασίας της ελιάς για να δώσει το λάδι...
-  Φύλλο εργασίας: Φωνολογική ευαισθητοποίηση, τα νήπια ζωγραφίζουν ανάλογες εικόνες και τόσα κουτιά όσες οι φωνούλες των λέξεων.
-  Ομαδικά παιχνίδια: Στην αυλή παίζουμε παιχνίδια σε ζευγάρια και δύο ομάδες με μπαλόνια της αγάπης.
Επίσκεψη της Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής κας Δήμητρα Γκανιάτσα στο χώρο μας, στο ολοήμερο πρόγραμμα.
24/11/2016 Πέμπτη
-  Τα τραγούδια μας: "Το Φθινόπωρο αρχίζει", " Αερόστατο" το τραγούδι της ομάδας μας, "Μέσα σε ένα μηλαράκι, βρίσκω ένα σκουληκάκι...".
- Νέο κέντρο ενδιαφέροντος: α) Το τραπέζι της δημιουργίας... όπου τα νήπια (2) μπορούν να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν με νέα υλικά.
β) Το καβαλέτο: που ενθουσιάζει τα νήπια κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.
-  Το Θέμα μας: "Η ελιά: Πως γίνεται το λάδι;" Συζητάμε με τα παιδιά μετά την ιστορία "Πώς πήρε το όνομα η Αθήνα" Ποιοι είναι οι ήρωες της ιστορίας; Σε ποια εποχή του χρόνου, της ιστορίας μας ταξιδεύει; Γνωρίζετε άλλους μύθους της αρχαιότητας; Ποια είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να παίξουμε θέατρο; (Καλλιέργεια προφορικού λόγου, μνήμης, γνώσης της μυθολογίας με τη βοήθεια του θεάτρου).
25/11/2016 Παρασκευή

-  Τα τραγούδια μας: "Το Φθινόπωρο αρχίζει", " Αερόστατο" το τραγούδι της ομάδας μας, "Μέσα σε ένα μηλαράκι, βρίσκω ένα σκουληκάκι...".
-  Το Θέμα μας: "Η ελιά: Πως γίνεται το λάδι;" Συζητάμε με τα παιδιά  τις εμπειρίες τους με προϊόντα της ελιάς: φύλλα, σαπούνι, λάδι, ξύλο. Δοκιμάζουν ελαιόπαστα, ελιές με ψωμί (με λάδι, ρίγανη και αλάτι). Όσα νήπια δεν δοκιμάζουν μυρίζουν, ακουμπούν με την αφή και αναγνωρίζουν τα προϊόντα. Ποιος είναι ο εχθρός της ελιάς; (ο δάκος) Τι καταφέρνει στον καρπό της ελιάς που προσβάλλει;
- Ποιήματα: α) Είμαι του ήλιου θυγατέρα... (Κωστής Παλαμάς), β) "Ο ήλιος ο ηλιάτορας" (Οδυσσέας Ελύτης)
-  Φύλλο εργασίας: Στο μπλοκ ζωγραφικής ζωγραφίζουμε μαζί με το-τη φίλο-η μου.
ΚΑΛΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου