Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Πασχαλιά, Πασχαλιά με τα κόκκινα αυγά!

 02/04/2012 Δευτέρα


- Στην οργάνωση του ημερολογίου του μήνα Απρίλη, εντοπίσαμε τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας το Πάσχα. Τα νήπια μίλησαν για αναμνήσεις- εμπειρίες από τον εορτασμό του Πάσχα παλαιότερων χρόνων. Τι γιορτάζουμε αυτές τις ημέρες και με ποιόν τρόπο; Ποιά έθιμα από τη λαϊκή μας παράδοση αναβιώνουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας;
-Να απολαύσουν Πασχαλινές ιστορίες:"Το σοκολατένιο κοκοράκι".

"Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου"
Με ένα αίνιγμα που μαθαίνουν τα νήπια ανακαλύπτουν το βιβλίο. Γιατί υπάρχουν τα βιβλία; (Με ένα βιβλίο ταξιδεύεις σε κόσμους μαγικούς είπε η Μάγδα. Με ένα βιβλίο μπορείς και ονειρεύεσαι είπε η Ευδοκία. Με ένα βιβλίο μαθαίνεις νέα πράγματα και σκέφτεσαι, είπε ο Στέφανος...)


Τα νήπια μάς ταξίδεψαν με το δικό τους παιδικό βιβλίο μέσα από τις εικόνες της ζωγραφιάς τους.03/04/2012 Tρίτη
Τα νήπια μας αφηγήθηκαν στιγμές από αναμνήσεις δικές τους στο χωριό και το ελληνικό Πάσχα. Επίσης θυμήθηκαν ήθη και έθιμα του τόπου μας τις γιορτινές μέρες. (κόκκινα αυγά και τι συμβολίζουν, λαμπάδες δώρα της νονάς, αρνί στη σούβλα, τσουρέκια, κουλούρια κ.ά.)
Τα νήπιαζωγράφισαν με διαφορετικό τρόπο Πασχαλινά αυγά.
04/04/2012 Τετάρτη -   "Έθιμα στο Ελληνικό Πάσχα"
- Γνωρίσαμε και θυμηθήκαμε τους αριθμούς από το 1-10 (αναγνώριση συμβόλων και αριθμών-μέτρηση). Στη συνέχεια σε φύλλο εργασίας ένωσαν και σχημάτισαν με τους αριθμούς στην πρώτη δεκάδα το πασχαλινό κοτοπουλάκι.
- Απο ποιόν μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για τα έθιμα στο Ελληνικό Πάσχα; Τα νήπια έχουν ρωτήσει τους γονείς τους και συλλέγουμε πληροφορίες: ( Πάσχα στην Κέρκυρα, στο Βροντάδο Χίου, μπορούμε να δούμε εικόνες στο utube και να ταξιδέψουμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και να δούμε εικόνες ).
Τα αλλόθρησκα παιδιά μας μιλούν για τα έθιμα μιας μεγάλης θρησκευτικής τους γιορτής.
05/04/2012 Πέμπτη
"Τα Θαύματα του Ιησού"
Μιλάμε με τα παιδιά για τα θαύματα του Χριστού και εντοπίζουμε μηνύματα όπως η αγάπη, η αλληλοβοήθεια, η ταπαινότητα, η πίστη, η ελπίδα η εσωτερική δύναμη του ανθρώπου με τη βοήθεια του Θεού να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στη ζωή του.
Μαθαίνουμε παραλλαγές του τραγουδιού " Ο Λάζαρος", το οποίο τραγουδούν ακόμη και σήμερα κορίτσια σε κάποια μέρη της Ελλάδας, από πόρτα σε πόρτα, κρατώντας στολισμένα καλαθάκια.06/04/2012 Παρασκευή

"Τα Άγια πάθη του Χριστού και η Ανάστασή Του"


Συγκεντρώνουμε μια σειρά από εικόνες που απεικονίζουν τα θρησκευτικά γεγονότα των ημερών: την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο του Χριστού στη Γαλιλαία, πάνω στο γαϊδουράκι, το Μυστικό Δείπνο, το Χριστό να κουβαλά το σταυρό του μαρτυρίου, την Σταύρωση, την Ανάσταση Του.
Παραστάσεις των γεγονότων αυτών μπορούμε να δούμε σε αγιογραφίες σε ναούς, όσο και σε ψηφιδωτά, ακόμη και σε έργα γλυπτικής (π.χ. η Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου. Πως αποδίδουν οι διάφοροι καλλιτέχνες τα θέματά τους; Ποιά συναισθήματα μας δημιουργούν με τα έργα τους; Ποιοί είναι οι πρωταγωνιστές των έργων και ποιά τα συναισθήματά τους; (π.χ. χαρά στην είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, έκπληξη και ανησυχία στο Μυστικό Δείπνο, πόνος και θλίψη της Παναγίας...) Ποιά τα ενδιαφέροντά μας για την τέχνη της αγιογραφίας, της γλυπτικής του ψηφιδωτού;
- Ανταλάσσουμε και το Πάσχα κάρτες όπως και τα Χριστούγεννα; Τι ευχές δίνουμε το Πάσχα; Διαβάζουμε ευχές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και εντοπίζουμε τις βασικές ευχές: Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση, Χριστός Ανάστη, Αληθώς Ανέστη κ.τ.λ. Μπορούμε τώρα κι εμείς να γράψουμε τις Πασχαλινές μας ευχές και να τις αναγνωρίσουμε σε καρτέλες;
Τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους κάρτες με ευχές. Γράφουν Καλό Πάσχα και ζωγραφίζουν Πασχαλινή ζωγραφιά. Εξωτερικά η κάρτα παρουσιάζει την όψη από ένα κοτοπουλάκι στο πράσινο χορτάρι. Τα νήπια δημιουργούν ευχάριστα τη δική τους  γιορτινή κάρτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου