Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Το έθιμο της "ειρεσιώνης"

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα!
21/12/2015 Δευτέρα
- Τα νέα μας: Τα νήπια που είναι υπεύθυνοι (ο Κωνσταντίνος και ο Παναγιώτης Σ.) για την εβδομάδα, λένε τα νέα τους-ανακοινώσεις. 
- Τραγούδια:  " Για σας θα τραγουδήσουμε ευχές από καρδιάς... ", τα κάλαντα της αγάπης. Προετοιμασία με τα ονόματα νηπίων για την επίσκεψη στο Μουσείο. Περιγραφή  του εθίμου της αρχαιότητας και ενημέρωση για το χώρο του Μουσείου.
Το αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα με ένα διαφορετικό τρόπο:
-Το Θέμα μας: "η επίσκεψη στο μουσείο" τα νήπια με μεγάλο ενθουσιασμό και απορίες ξεκίνησαν για την πρώτη επίσκεψη στο μουσείο, το στόλισμα του διαφορετικού δέντρου του μουσείου, ύστερα από κάλεσμα που προηγήθηκε του σχολείου μας από το Μουσείο Ηγουμενίτσας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν το 6ο και το 3ο Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας.
Μόλις τα νήπια έφτασαν στο μουσείο,  μάς υποδέχθηκαν θερμά οι αρχαιολόγοι και το βοηθητικό προσωπικό του. 
Η κα Θεοδώρα Λάζου ρώτησε τα νήπια με ποιο διαφορετικό τρόπο μπορούμε να στολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και οι απαντήσεις ήταν πολλές: (να στολίσουμε καράβι το έθιμο των ελλήνων, να στολίσουμε με κατασκευές-χαρτιά, με κορδέλες, με καραμέλες, με αποξηραμένα φρούτα κ.ά), στη συνέχεια τα νήπια περιέγραψαν το δέντρο στο δικό τους νηπιαγωγείο. Επίσης μίλησε θερμά για το πόσο όμορφο είναι το δέντρο όταν το στολίζουν παιδιά και πόσο ξεχωριστή είναι αυτή η εκδήλωση με την αγάπη που πλημμυρίζει το χώρο του Μουσείου.
 Η κα Χριστίνα  μας μίλησε για το έθιμο στην αρχαιότητα, αφού όλα τα παιδιά φόρεσαν στο κεφάλι τους ένα στεφάνι ελιάς.
Σχετικά: Η ειρεσιώνη συνδέεται με τα Πυανόψια, μια αρχαία γιορτή που στη διάρκειά της προσφέρονταν ως ευχαριστήριο στους θεούς, οι "απαρχές"οι πρώτοι καρποί της Φθινοπωρινής σοδειάς. Στη γιορτή τα παιδιά περιέφεραν ένα μεγάλο κλαδί ελιάς στεμμένο με έρια (μαλλιά προβάτων) και φορτωμένο με κάθε λογής φθινοπωρινούς καρπούς, ψάλλοντας λατρευτικά άσματα. 
Οι αρχαιολόγοι μοίρασαν σε όλα τα παιδιά μαλλί-έριο και με τη σειρά στόλισαν τα κλαδιά με κόκκινο και λευκό μαλλί και
κορδέλες λευκές μάλινες. Στη συνέχεια πήραν ένα κόκκινο σακκούλι και τοποθέτησαν ξηρους καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, σύκα) και τα κρέμασαν στα κλαδιά της ελιάς.Επίσης μάθαμε ότι στην αρχαιότητα για την καλή τύχη έσπαγαν ρόδια, έτρωγαν σούπα με καλαμπόκι και κουκιά.Ράντιζαν τους ξηρούς καρπούς με άφθονο μέλι και έπιναν κρασί. Στη συνέχεια μας έδειξαν το κλαδί που θα πάρουμε γαι να στολίσουμε το σχολείο μας. Μοίρασαν σε όλα τα παιδιά μια μπλε χάντρα φυλαχτό και ένα σοκολατένιο κέρασμα Αϊ Βασίλη. Η χαρά και η συμμετοχή όλων των παιδιών ήταν μεγάλη.
 Η κα Χριστίνα είπε το άσμα στην αρχαιότητα και τα παιδιά το επαναλάμβαναν πρόταση-πρόταση. 
Στη συνέχεια τα δύο νηπιαγωγεία έψαλλαν τα κάλαντα. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η κα Χριστίνα Τσώνη υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Ν. Θεσπρωτίας.
Με την επιστροφή στο σχολείο έγινε η πρόβα για τη γιορτή μας. Στη συνέχεια στο απογευματινό ωράριο τα νήπια ολοκλήρωσαν την ευχετήρια κάρτα τους.
-Το παραμύθι μας: "Ένα ξεχωριστό Χριστουγεννιάτικο δέντρο" τα νήπια παρακολουθούν με ενδιαφέρον την αφήγηση του παραμυθιού.
22/12/2015 Τρίτη
- Τα νέα μας: Τα νήπια που είναι υπεύθυνοι (ο Κωνσταντίνος και ο Παναγιώτης Σ.) για την εβδομάδα, λένε τα νέα τους-ανακοινώσεις. 
-Οι κατασκευές-χειροτεχνίες:Τα νήπια ολοκληρώνουν το ουράνιο τόξο του εαυτού τους ως δώρο Χριστουγέννων και την ευχετήρια κάρτα τους.
23/12/2015 Τετάρτη
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! " Ένα δέντρο διηγείται τη γέννηση του Χριστού"Χαρούμενη χρυσή Πρωτοχρονια 2016!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου