Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

ΓΛΩΣΣΑ-ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ


1/12/2011 - Πέμπτη: "Μες του χειμώνα την παγωμένη αγκαλιά..."


- Πόσο άλλαξε ο καιρός και τι παρατηρούμε γύρω μας, στη μικρή μας αυλή; Τι άλλαξε στα ρούχα μας,στις ασχολίες των ανθρώπων; Η παρατήρηση με μετρήσεις καθημερινά την εβδομάδα του θερμομέτρου της τάξης και η παρατήρηση στον εβδομαδιαίο πίνακα του καιρού, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε το Χειμώνα.
Στόχος: Να απολαύσουμε τραγούδια,ποιήματα, παροιμίες για το χειμώνα και τον πρώτο μήνα το Δεκέμβρη.
- Δείχνουμε το εξώφυλλο των παραμυθιών με τους μήνες του χειμώνα και τα παιδιά πρέπει να φανταστούν γιατί μιλάει το παραμύθι. Στη συνέχεια τους διαβάζουμε τον τίτλο.
 Αλλάζουμε τα παραμύθια στη βιβλιοθήκη με χειμωνιάτικες και γιορτινές ιστορίες.
Διαβάζουμε την ιστορία για  το μικρό σπουργιτάκι cipi (από απόδοαση του Mario Lodi, Torino).


-Τα νήπια περιγράφουν χειμωνιάτικες εικόνες και μαθαίνουν τραγούδια, παροιμίες, αινίγματα για το χειμώνα. 

- Τα νήπια μαθαίνουν πως μπορούν (ξεκινάμε την περιγραφή από αυτά που έχουν ζωή και συνεχίζουμε στα άλλα αντικείμενα της εικόνας) να περιγράφουν εικόνες  (του χειμώνα) με μικρές προτάσεις. (Άσκηση παρατήρησης και προφορικού λόγου). 


Cipi
Ποιό είναι το κύριο πρόσωπο;
Σε ποιά εποχή εκτυλίσσεται η ιστορία;
Τι χρειαζόταν ο cipi;
Πού το αναζητούσε;
Ποια δέντρα του αρνήθηκαν το καταφύγιο;
Ποιο δέντο του το έδωσε;
Τι έκανε ο βασιλιάς των ανέμων;
Με ποιό τρόπο πήρε βραβείο το παραθαλάσσιο πεύκο;
Τι θα κάνει ο cipi σχετικά με το φαγητό;
Πως γίνεται να βοηθήσουμε τον cipi και πουλάκια σαν κι αυτόν;
 Ο Χιονούλης μας λέει:ΚΑΛΗΜΕΡΑ
- Προκύπτει συζήτηση με τα παιδιά για τις λέξεις καταφύγιο πουλιών, ανθρώπων, πουλιά του χειμώνα, πως προστατεύονται από το κρύο οι άνθρωποι και τι ρούχα φορούν (παλτό,πουλόβερ κ.ά.).
- Τα χρώματα του χειμώνα: γκρί, μαύρο,άσπρο και γιατί; και κόκκινο για τις γιορτές.....
- Τα νήπια ταξιδεύουν με τη φαντασία τους και λένε τι τους θυμίζουν τα χρώματα του χειμώνα: (π.χ.  μαύρο: νύχτα μεγαλύτερη,μαύρη σοκολάτα, άλογο, γκρι: καπνός, ομίχλη, άσπρο: χιόνι, χιονάνθρωπος, τα γένια του Αι Βασίλη).
-Τα νήπια ζωγραφίζουν χειμωνιάτικες εικόνες και εκφράζονται μέσα από  τη ζωγραφιά τους.           
2/12/2011 - Παρασκευή:
 - Τα νήπια ζωγράφισαν εικόνες του χειμώνα:
Χθες ήρθε κοντά μας ο Χειμώνας: Ποιές εικόνες σκέφτεσαι;
"Τα παιδάκια είναι πολύ χαρούμενα γιατί παίζουν με το χιόνι και τον χιονάνθρωπο¨είπε η Ραφαέλα.
"Ζωγράφισα τον εαυτό μου και το Θεοφάνη να παίζουμε χιονοπόλεμο" είπε η Κατερίνα
Παραμύθι:  "Ο μικρός Θωμάς και το σπίτι στο δάσος", από το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών κειμένων για το Νηπιαγωγείο.
Με αφορμή τη συζήτηση με τα νήπια, πώς μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας στην τρίτη ηλικία, προέκυψε η επίσκεψή  στο γηροκομείο της πόλης μας. Βέβαια εξηγήσαμε στα παιδιά ότι η ιδέα μας αυτή θέλει οργάνωση για να πραγματοποιηθεί και την άδεια από τη Διεύθυνση Π.Ε., οπότε η επόμενη εβδομάδα θα έχει πολύ τρέξιμο για να υλοποιηθεί με επιτυχία (το εύχομαι), η συνάντηση αυτή των νηπίων και των ηλικιωμένων στο γηροκομείο της πόλης μας.

 5-12-2011 - Δευτέρα
Η Βουλή των Ελλήνων εξέδωσε το νόμο 2436  που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ  156 / 10-08-1996  (Τόμος Α)  με τον οποίο ορίζεται η  3 Δεκέμβρη ως ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες και θεσπίζεται ο θεσμός της κάρτας αναπηρίας. Ηδη ξεκινήσαμε τη συζήτηση στο Νηπιαγωγείο με ερώτηση στα νήπια εαν γνωρίζουν ποιά είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες;
Τα περισσότερα παιδιά θεώρησαν ότι έιναι άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερα αγαθά ή προσόντα, ικανότητες. Σκεφτήκατε ποτέ πως είναι να νιώθεις τον κόσμο γύρω σου με κλειστά μάτια; ήταν η επόμενη ερώτησή μας. Τα νήπια μίλησαν για ανθρώπους που δεν βλέπουν, που δεν ακούν, για ανθρώπους που έχουν σωματικές αναπηρίες,  κ.ά. 
- Σκεφτήκαμε να ψάξουμε στο διαδίκτυο και να γνωρίσουμε μέσα από εικόνες πως μαθαίνουν με τη γραφή Μπράιλ (από το όνομα του εφευρέτη της Luis Braille), έντυπα που χρησιμοποιούν οι τυφλοί.
- Να δείξουμε το αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και να μάθουν κάποιες απλές λέξεις σ' αυτή.
Όπως για παράδειγμα: ευχαριστώ, καλημέρα
Να δείξουμε στα νήπια έργα τέχνης που έχουν δημιουργήσει άνθρωποι με αναπηρία όπως ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης που παρά τη μεγάλη αναπηρία στα χέρια και στα πόδια, ζωγραφίζει έργα τέχνης με το στόμα.
6-12-2011 - Τρίτη
Χριστούγεννα...
- Ξεκινούμε τη σηζήτηση με τα νήπια για τη μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας , τη γιορτή της αγάπης, τα Χριστούγεννα. Χριστούγεννα και έθιμα στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια, Άγιοι Βασίληδες, φωτάκια, σπίτια στολισμένα και μυρωδιές από γλυκά. Τι γιορτάζουμε όμως τα Χριστούγεννα; Τι συνέβη πριν από πολλά χρόνια και ποιό είναι το νόημα των Χριστουγέννων στις μέρες μας.....οικονομική κρίση στις γιορτές "αλληλοβοήθεια-αγάπη".

- Απολαμβάνουμε ιστορίες Χριστουγεννιάτικες με τους καλλικαντζάρους.
- Μπορούμε να ζωγραφίσουμε με την περιγραφή από το ποίημα τα καλλικαντζαράκια όπως τα φανταζόμαστε.
7-12-2011 -Τετάρτη
- "Ένα αστέρι στο όνειρό μου"
- Τα νήπια μαθαίνουν το ποίημα και προσπαθούν δυο-δυο να κάνουν το διάλογο με το παιδάκι-αστεράκι. 
- Επίσης ταυτίζουν κάρτες με εικόνες Χριστουγέννων και τη λέξη Χριστούγεννα (με κεφαλαία και πεζά γράμματα), ένα παιχνίδι στην παρεούλα που ευχαριστεί τα νήπια.
- Πως γράφουμε μια κάρτα με τις Χριστουγεννιάτικες ευχές μας; Τι θέλουμε να ευχηθούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα; 
- Παροτρύνουμε επίσης τα παιδιά να συνθέσουν τη λέξη Χριστούγεννα με τα γράμματα της αλφαβήτα στην παρεούλα μας.
8-12-2011 -Πέμπτη
- Με ερέθισμα τις εικόνες μιλούμε για τα έθιμα στην Ελλάδα και τις ετοιμασιες στο σπίτι κάθε νηπίου για τις γιορτές.


Με τις λέξεις σε καρτέλες και τις ευχές των γιορτών τα νήπια προσπαθούν στο ελεύθερο παιχνίδι στη γωνιά της γραφής και συνθέτουν λέξεις με τα γράμματα του αλφάβητου. 

9-12-2011 -Παρασκευή
- Με το παιχνίδι  των γραμμάτων στην παρεούλα και τη σύνθεση λέξεων τα νήπια εξασκούν τη παρατήρηση και τη μνήμη. Στην εργασία που ακολουθεί ως δραστηριότητα γραφής και ανάγνωσης στη γλώσσα.
12-12-2011 - Δευτέρα
 - Παγκόσμια ημέρα παιδιού η 11/12. Συζήτηση για παιδιά που έχουν ανάγκη τη βοηθειά μας: (unisef, χαμόγελο του παιδιού, η φλόγα, η κιβωτός, εμβόλιο νεογνικού τετάνου στην Αφρική-συναυλίες φιλανθρωπικές, bazaar κ.ά. εκδηλώσεις.
- Πολλοί άνθρωποι τώρα τις γιορτές ανταλάσσουν κάρτες. Εμείς που θα δίναμε την κάρτα μας; άλλωστε οφείλουμε να ετοιμάσουμε δώρα για την επίσκεψή μας στο Γηροκομείο της πόλης μας στις 20/12, ημέρα Τρίτη.

ΕΛΛΑΔΑ:
- Ξεκινάμε με τις παραδόσεις της χώρας μας: Καράβι στολισμένο με φωτάκια, χριστόψωμοκαλλικάντζαροικάλαντα, φαγητά, γλυκά... 
Πριν τα Χριστούγεννα στην ορθόδοξη εκκλησία προηγείται νηστεία 40 ημερών, η Σαρακοστή των Χριστουγέννων ή Μικρή Σαρακοστή
η οποία είναι λιγότερο αυστηρή από αυτήν του Πάσχα. Η ημέρα της  εορτής του Αποστόλου Φιλίππου, στις 14 Νοεμβρίου, 
τελευταία μέρα πριν τη Σαρακοστή, στο λαϊκό καλαντάρι χαρακτηρίζεται ως Μικρή Αποκριά.Αυτή η ημερομηνία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και Αμερικής θεωρείται ως έναρξη των εορτών των Χριστουγέννων.Τα φαγητά που τρώμε τα Χριστούγεννα είναι το γουρουνάκι, το Χριστόψωμο και από γλυκά: κουραμπιέδες, 
 μελομακάρονα, δίπλες και τη βασιλόπιτα την πρωτοχρονιά.
"Ένα χρόνο νύχτα μέρα κάτω από τη γη περνάμε 
με πριόνια και μπαλτάδες ένα δέντρο πριονάμε...
Είναι της ζωής το δέντρο που κρατάει της γης το κέντρο.
Μα όταν έρθουν οι γιορτές το αφήνουμε όπως να ναι
κι ανεβαίνουμε στη γη, τους ανθρώπους να γελάμε.
Είμαστε καλικάντζάροι κι όπως θέλουμε γλεντάμε".
- Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, τα παιδιά μαζεύονται σε ομάδες και λένε τα κάλαντα. Είναι γεμάτα με παινέματα για το σπιτικό που επισκέπτονται και οι νοικοκυραίοι οφείλουν να δώσουν φιλοδώρημα και γλύκισμα.

12-12-2011 Δευτέρα

- Τα νήπια μετά την αφήγηση της ιστορίας "το παράπονο του σκίουρου", συζητούν για την αγάπη και τη φιλία. Παράλληλα τίθεται και το θέμα της μοναξιάς.  
- Παράλληλα περιγράφουν τις εικόνες και ανακαλύπτουν ότι οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερο την ανάγκη της συντροφιάς μετά το αγώνα της ζωής που έχουν διανύσει.
- Μετά την αφήγηση της ιστορίας"το παράπονο του σκίουρου" τα ζώα του δάσους αποκρυπτογράφησαν μυστικές ευχές που τα νήπια ανακαλύπτουν και διαβάζουν. Είναι ένα παιχνίδι στη γλώσσα που μαθαίνουν τα γράμματα-το φώνημα και διαβάζουν τη λέξη (ανάγνωση και γραφή).


13-12-2011 - Τρίτη

Πρωτοχρονιά:
Ο αγαπημένος Άγιος μικρών και μεγάλων, 
ο Άγιος Βασίλης που εμφανίζεται μια φορά τον χρόνο, 
αν είμαστε καλοί μικροί και μεγάλοι και μας γεμίζει δώρα
(συναισθήματα χαράς, αγάπης, αλληλοβοήθεια-συμπαράσταση).

ΑΓΑΠΗ: Μια λέξη που κρύβει μέσα της αληθινό θησαυρό:
Όταν νιώθω πως με αγαπάνε: βγάζω φτερά και πετάω ψηλά στον ουρανό, αισθάνομαι ζεστασιά και ασφάλεια, νιώθω ξεχωριστός, είμαι δυνατός και όταν υπαρχει ένα πρόβλημα μπορώ να προσπαθήσω να το λύσω και μόνος μου...Αισθάνομαι ελεύθερος και χαρούμενος. Όταν με αγαπάνε μαθαίνω κι εγώ να αγαπάω τους άλλους και τον εαυτό μου. Μοιράζομαι την αγάπη...
Με διαφορετικό τρόπο αγαπάμε τους γονείς μας, τους φίλους μας, ένα ζωάκι, ακόμα και ένα λουλούδι.


14-12-2011- Τετάρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου