Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Λαϊκή παράδοση και γιορτές:

17-12-2012 Δευτέρα:
- Η λαϊκή παράδοση και τα Χριστούγεννα:
Οι καλικάντζαροι είναι  μια παλιά παράδοση στην πατρίδα μας. Και σε κάθε τόπο, και πιο πολύ στα χωριά, υπάρχουν χίλιοι θρύλοι και έθιμα γύρο από αυτούς. Εμφανίζονται κάθε Χριστούγεννα. Μερικοί λένε ότι είναι πνεύματα, άλλα καλά και άλλα κακά. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι παράξενα όντα, μαλλιαρά και ότι τρυπώνουν στα σπίτια από τις καμινάδες. Τις νύκτες πηγαίνουν και κλέβουν τα φαγητά που βρίσκουν και πιο πολύ τα σύκα γιατί τους αρέσουν πολύ. Όταν τελειώσουν το φαγητό τους αρχίζουν να χορεύουν.
Όλοι οι  χωρικοί, όταν πλησιάζει βράδυ, φοβούνται να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους, προπάντων τα μικρά παιδιά, ως ότου έρθει η γιορτή των Φώτων, που ρίχνουν το σταυρό και οι καλικάντζαροι εξαφανίζονται. Τότε πάνε και ζούνε κάτω από τη γη. Και εμφανίζονται πάλι τα άλλα Χριστούγεννα.
Σε πολλά χωριά ρίχνουν αναμμένα κάρβουνα στα πηγάδια, για να μην μαγαρίσουν οι καλικάντζαροι.
Δεν μπορώ να σας εξηγήσω καλύτερα, τι είναι ένας Καλικάντζαρος. Νομίζω πως μπόρεσα να σας δώσω να καταλάβετε περίπου τι είναι.  
Σε άλλους είναι συμπαθητικοί και σε άλλους αντιπαθητικοί. Θα ήθελα πολύ να έβλεπα ένα Καλικάντζαρο, αλλά νομίζω πως δεν θα το κατορθώσω. Απλούστατα : γιατί δεν υπάρχουν.
Διαβάζουμε "από το ανθολόγιο Χειμωνιάτικο της Τασούλας Τσιλιμένη"εκδ. Καστανιώτη , το ποίημα τα καλικαντζαράκια. Τα νήπια στη συνέχεια περιγράφουν τη μορφή τους και ζωγραφίζουν σε φύλλο εργασίας πως φαντάζονται τα καλικαντζαράκια και την σκανδαλιά τους.
Πως φαντάζεται ο ποιητής (Γεώργης Κρόκος) τα καλικαντζαράκια; Εντοπίζουμε στοιχεία που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά τους: όπως είναι μικρά, μικρά παιδάκια, μικρά σα σκαθαράκια...δοντάκια λαμπυρίζουν...ματάκια σαν αστέρια κ.ά.
Οι καλικάντζαροι όταν λήγει το Δωδεκαήμερο φεύγουν με τον αγιασμό του παπά και τραγουδούν: Φεύγετε να φεύγουμε κι έρχεται ο τουρλόπαπας,
 με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του...
- Η διαμόρφωση του σκηνικού: Είναι η γωνιά ενός σπιτιού με το τζάκι για ζεστασιά, με το έλατο αστόλιστο και ένα χειμωνιάτικο τοπίο με σπίτια  από την άλλη μεριά με το Χιονούλη και τη χιονούλα.
Ο τίτλος της γιορτής μας "Χριστούγεννα με την κυρία Κρίση"
18-12-2012 Τρίτη:
Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης. Γύρω μας ο κόσμος ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας, τα καταστήματα και η πόλη φορούν τα γιορτινά τους. Χριστουγεννιάτικα δώρα, στολίδια, Άγιοι Βασίληδες, φωτάκια, σπίτια στολισμένα και μυρωδιές από γλυκά. Τι γιορτάζουμε όμως τα Χριστούγεννα; Τι συνέβη πριν από πολλά χρόνια και πιο είναι το νόημα των Χριστουγέννων στις μέρες μας;
- Εντοπίζουμε τα βιβλία που μας μιλούν για τη γέννηση του Χριστού από τη Βιβλιοθήκη μας. Αφηγούμαστε τη Γέννηση του Θεανθρώπου...
Ποιες είναι οι ευχές μας τα Χριστούγεννα; δείχνουμε κάρτες και προσκλήσεις για φιλανθρωπικό παζάρι στη πόλη μας. Εμείς τι θέλουμε να ευχηθούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα;
- Δραστηριότητα: Κατασκευή κάρτας με ελατάκι, ζωγραφιά, ευχή και στόλισμα με χρυσόσκονη. Ένα μικρό εργαστήρι έχει γίνει το Νηπιαγωγείο μας αυτές τις μέρες και τα νήπια χαίρονται να συμμετέχουν με σειρά στη δημιουργία της κάρτας.
Τι θέλουμε να ευχηθούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα; Γράφουν τις ευχές με τις καρτέλες αναφοράς που υπάρχουν στην τάξη.(Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, Καλά Χριστούγεννα, Υγεία, Αγάπη, Ειρήνη το 2013 κ.ά) 
- Παραμύθι:" Τα Χριστούγεννα με τον κύριο Κούνελο" Τα νήπια εντοπίζουν τους ήρωες που συμμετέχουν.Μιλάμε μέσα από το παραμύθι για την προσφορά των φίλων και τη χαρά της παρέας.
19-12-2012 Τετάρτη:
Πρωτοχρονιά-Αι Βασίλης:
Ποια είναι τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Με τι μουσικά όργανα συνοδεύουμε τα κάλαντα; Μπορούμε κι εμείς να τα πούμε στους δικούς μας ανθρώπους και σε φίλους;
Ποια είναι τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς; (Γούρι, το σπάσιμο του ροδιού, τα κάλαντα, η κοπή της Βασιλόπιτας).

20-12-2012 Πέμπτη:
- Δραστηριότητα: Κατασκευή πρόσκλησης στη γιορτή μας. Με ψαλίδι και διάφορα μεταλιζέ χαρτόνια πατρόν και χρυσόσκονη τα νήπια κάνουν διάφορες κατασκευές.
- Γενική πρόβα γιορτής: με την κατάλληλη μουσική και το αναμμένο φαναράκι τα νήπια εύχονται σε όλους ευχές από καρδιάς και θυμίζουν το θαύμα μιας νυχτιάς... Αν και το θεατρικό μας έχει τίτλο "Χριστούγεννα με την κυρία Κρίση", τα νήπια καταφέρνουν με απλά πράγματα κι ευχές να σκορπίσουν σε όλους μας το μήνυμα της αγάπης και ανθρωπιάς τις Άγιες μέρες των γιορτών.
- Η γιορτή μας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα 5.30 μ.μ. ως 6.30 μ. μ. Οι γονείς βοηθούν στην δημιουργία μπουφέ με διάφορα Χριστουγεννιάτικα γλυκά και αναψυκτικά.
21-12-2012 Παρασκευή:
- Ξεστόλισμα της τάξης και τακτοποίηση των κατασκευών των νηπίων στους φακέλους εργασιών. Τα νήπια βοηθούν και όλοι λέμε την ευχή μας για τις Άγιες μέρες και τη νέα χρονιά το 2013!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου