Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Η Ελληνική Χριστουγεννιάτικη παράδοση:


10/12/2012 Δευτέρα
Τα κάλαντα στην Ελλάδα...
Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλά Χριστουγεννιάτικα έθιμα παρόμοια μα ταυτόχρονα και κάπως διαφορετικά από τη Δύση. Όπως για παράδειγμα το έθιμο της παραμονής των Χριστουγέννων όπου τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι προσφέροντας ευχές και τραγουδώντας τα κάλαντα, ξεκινώντας νωρίς το πρωί και τερματίζοντας αργά το απόγευμα. Τα παιδιά συνοδεύουν συνήθως τα τραγούδια τους με μεταλλικά τρίγωνα και μικρά πήλινα τύμπανα. Τα κάλαντα ακολουθούν ανταμοιβές εκτίμησης που τις περισσότερες φορές είναι είτε γλυκά, είτε χρήματα. Υπάρχουν τρία διαφορετικά κάλαντα στην Ελλάδα, συνοδευόμενα από ισάριθμες περιστάσεις: της παραμονής των Χριστουγέννων, της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και της παραμονής των Θεοφανείων που είναι και τα λιγότερο δημοφιλή από τα δύο προηγούμενα. Τα κάλαντα μπορεί να έχουν ποικίλους στίχους που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή αλλά κοινό γνώμονά τους αποτελούν οι δοξασίες και οι ευχές για την ευημερία του σπιτιού.
Τα ελληνικά Χριστούγεννα:
Στην Ελλάδα, πριν από μερικές δεκαετίες, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν ήταν ανάμεσα στα παραδοσιακά ελληνικά έθιμα. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να στολίζουν ένα μικρό, ξύλινο (και πολλές φορές και χειροποίητο) καραβάκι, το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική παράδοση εξαιτίας του ναυτικού χαρακτήρα της. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έγινε κομμάτι της ελληνικής παράδοσης το 1883, στα πλαίσια μιας γενικότερης υιοθέτησης δυτικών προτύπων και συνηθειών από τους Έλληνες όπως επίσης και τα πολύχρωμα λαμπάκια που τοποθετούν στα μπαλκόνια ή στα σαλόνια και τα παράθυρά τους προκειμένου να προσθέσουν μια πινελιά γιορτινής διάθεσης αυτές τις άγιες μέρες. Ο στολισμός διαρκεί ως τις 7 Ιανουαρίου, την ημέρα του Αγίου Ιωάννη, την επομένη των Θεοφανείων.
 - Σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μαζί με τα νήπια και να στολίσουμε τους πίνακες της τάξης μας για τη νέα χρονιά με τις λέξεις "ΑΓΑΠΗ-ΧΑΡΑ-ΕΙΡΗΝΗ-ΕΥΤΥΧΙΑ". Γι αυτό το λόγο και μιλάμε μέσα από ανάλογες ιστορίες για τα συναισθήματα που νιώθουμε.
Αγάπη-ΑΓΑΠΗ: Πότε νιώθουμε αυτό το συναίσθημα;  Ποιες άλλες λέξεις γνωρίζω που αρχίζουν από το φώνημα Α,α;  Με ποιες πράξεις μου, ενέργειές μου δείχνω την αγάπη μου;
Φύλλο εργασίας: Τα νήπια ανακαλύπτουν και γράφουν από καρτέλα τη λέξη ΑΓΑΠΗ, αγάπη, και μας χαρίζουν στιγμές που νιώθουν αγάπη στην καρδιά  τους.
- Χειροτεχνία: Τα νήπια κόβουν αστέρια και τα διακοσμούν με χρυσόσκονη.
11/12/2012 Τρίτη
ΧΑΡΑ-χαρά: Τι είναι αυτό που με γεμίζει χαρά τις Άγιες μέρες; Ποιες είναι οι μικρές και καθημερινές στιγμές που νιώθω χαρά;  
Με αφορμή μια χαρούμενη χριστουγεννιάτικη ιστορία " Το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο " τα νήπια ανακαλύπτουν ότι η χαρά κρύβεται σε απλά πράγματα στη ζωή μας και με τη συμμετοχή φίλων μοιραζόμαστε τη χαρά.
Φύλλο εργασίας: Τα νήπια ανακαλύπτουν σε διάφορα γράμματα αυτά που απαρτίζουν τη λέξη ΧΑΡΑ, ζωγραφίζουν ένα χαμογελαστό πρόσωπο και μας χαρίζουν στιγμές χαράς με τη ζωγραφιά τους.
- Χειροτεχνία: Τα νήπια κόβουν δεντράκια και τα διακοσμούν με χρυσόσκονη.
12/12/2012 Τετάρτη
Ειρήνη-ΕΙΡΗΝΗ: Τι είναι η ειρήνη; Πως νιώθουμε όταν έχουμε ειρήνη; (Απαντήσεις νηπίων: η ειρήνη είναι το σχολείο, ειρήνη είναι η αγκαλιά της μαμάς, ειρήνη είναι να έχουμε φίλους, να έχουμε σπίτι, την υγεία μας κ.ά.)
Φύλλο εργασίας: Τα νήπια ανακαλύπτουν σε εικονόλεξο-σταυρόλεξο τις λέξεις που κρύβουν οι εικόνες (αγάπη, ζεστασιά, αγκαλιά, ειρήνη).
Πρόβα γιορτής: το θεατρικό μας όπου τα νήπια με τη βοήθεια της μουσικής μαθαίνουν την κίνηση και λένε μικρούς διαλόγους. Με τη βοήθεια του σκηνικού τα νήπια χαίρονται την παράσταση.
13/12/2012 Πέμπτη
Στόχος: Να γνωρίσουν το πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα "Τα κάλαντα" να σχολιάσουν, περιγράψουν το περιεχόμενό του και να κατανοήσουν ότι είναι αναπαράσταση του παρελθόντος χρόνου.
Σε ποια εποχή του χρόνου αναφέρεται ο πίνακας;  Πως καταλαβαίνουμε ότι μας περιγράφει το παρελθόν;Τι μας κάνει εντύπωση; Μοιάζουν τα παιδιά του πίνακα σε εμάς; Πως είναι ντυμένα; Τι κρατάνε στα χέρια τους; Ποια χρώματα χρησιμοποιεί ο ζωγράφος; Εμείς μπορούμε να ζωγραφίσουμε παρόμοιο θέμα;
Γνωρίζουμε τα μουσικά όργανα και το ρυθμό που δίνουν στα κάλαντα.
Μπλοκ ζωγραφικής: Που και πως θα γιορτάσω τα Χριστούγεννα;
14/12/2012 Παρασκευή
Η αναπαράσταση της γέννησης και η τοποθέτηση της φάτνης κάτω από το δέντρο μας.  Η ιστορία της γέννησης και το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο.
Πως έφτασαν οι τρεις Μάγοι μέχρι τη Βηθλεέμ; Τι τους οδήγησε ως εκεί; Είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι παλιότερα ταξίδευαν με τη βοήθεια των αστεριών, σήμερα πως ταξιδεύουν; Πως μπορεί να γίνει ο προσανατολισμός με τη βοήθεια των αστεριών;
- Χριστουγεννιάτικα τραγούδια: Ευχές Χριστουγέννων, Αχ έλατο, Χιόνια στο καμπαναριό, ο μικρός τυμπανιστής κ.ά. 
Μπλοκ ζωγραφικής: Η γέννηση του Χριστού.
Χριστουγεννιάτικο έλατο: Τα νήπια καλούνται να στολίσουν το έλατο με στολίδια που ταιριάζουν στη σκιά τους, ένα ευχάριστο παιχνίδι ακούγοντας μουσική Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου