Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

"Κάνει κρύο κάνει τσίφι και παγώνει το κοτσύφι"

02/12/2013 Δευτέρα      Πότε; τον Χειμώνα! 
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
Δίνουμε βάση στις προτάσεις για το ημερολόγιο: Σήμερα είναι, εχθές ήταν, αύριο θα είναι... Έχουμε εποχή Χειμώνα ...  Ο Χειμώνας έχει 3 μήνες.... Τώρα έχουμε... Είναι 02 Δεκεμβρίου και ο καιρός μας είναι....(ο αρχηγός της τάξης λέει το ημερολόγιο). Αλλαγή υπευθύνων τάξης.
- Ανακοινώσεις - τα νέα μας: Τα νήπια παρουσιάζουν την εικόνα μιας παγωμένης μέρας του Σαββατοκύριακου...
Το θέμα μας: "Ο Χειμώνας και οι μήνες τουμε ένα χαρούμενο τραγούδι μέσα από φωνήματα (α,ε,ο,ου) τραγουδάμε το χειμώνα και
μετά σε ένα συννεφάκι γκρίζο του χιονιού, τα νήπια παρουσιάζουν λέξεις, ιδέες για το Χειμώνα ( ιδεόγραμμα). Τα νήπια μπορούν να σκεφτούν προηγούμενες εμπειρίες τους γύρω από το θέμα του χειμώνα, να καταθέσουν τις προσωπικές τους ιδέες και τους προβληματισμούς τους.

Φύλλο εργασίας: "Δεκέμβρης ο γιορτινόςμε  χαρακτηριστικά γνωρίσματα (όπως χιόνι, έλατο, αστέρι, χριστουγεννιάτικα στολίδια κ.ά.).
03/12/2013 Τρίτη
Το θέμα μας: "Χιόνι-Χιονάνθρωπος", "εικόνα με παγωμένο πουλάκι και τραγούδι με εικόνες"  και περιγραφή από τα νήπια διάφορων εικόνων του Χειμώνα. Στόχος: να συζητήσουν για τα μέτρα προφύλαξης από το κρύο. Πως
προφυλασσόμαστε από το κρύο; Ζητάμε από τα παιδιά να περιγράψουν διάφορες εικόνες ,επισημαίνοντας ότι μπορούν να ξεκινήσουν την περιγραφή τους από τα έμψυχα της εικόνας. Να μας πουν με μικρές προτάσεις πόσα αντικείμενα βρίσκονται, πως λέγονται, ποια η εποχή, ποια η θέση της φωτογραφίας.(Καλλιέργεια προφορικού λόγου, μνήμης, παρατηρητικότητας).
Τραγούδια: "Χιονάνθρωπος, παγωμένο πουλάκι, μας ήρθε παγωνιά", τα νήπια χαίρονται με τα τραγούδια του Χειμώνα και με την κίνηση στο χώρο.
Φύλλο εργασίας: "Η ακροστοιχίδα του Δεκέμβρημε λέξεις και εικόνες σχετικές με το γιορτινό Δεκέμβρη (όπως Δώρα, Έλατο, Κάλαντα κ.λ.π.)
04/12/2013 Τετάρτη
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
Το θέμα μας: "Ζώα σε χειμερία νάρκηπως τα φυτά και τα ζώα προετοιμάζονται για το Χειμώνα; Οι άνθρωποι τι κάνουν γι' αυτό το λόγο;
Τραγούδια: "Χιονάνθρωπος, παγωμένο πουλάκι, μας ήρθε παγωνιά", τα νήπια χαίρονται με τα τραγούδια του Χειμώνα.
05/12/2013 Πέμπτη
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
Το θέμα μας: "Ρούχα του χειμώνα-Μέσα θέρμανσηςπεριγραφή εικόνων και αναγνώριση ρούχων του χειμώνα(π.χ. ο σκούφος, το κασκόλ, το μπουφάν, το παντελόνι, οι μπότες), από τι μας προστατεύουν;
Φύλλο εργασίας: "Τα άρθρα και τα ρούχα του χειμώναμε εικόνες ανάλογες τα νήπια τοποθετούν στην παρεούλα το σωστό άρθρο (ο.η.το) μπροστά από τη λέξη-εικόνα. Ζωγραφίζουν με τα ξύλινα χρώματα τα σχέδια.
Έθιμα των Χριστουγέννων: "Οι καλικάντζαροιμε αστείες ιστορίες -λαϊκοί μύθοι.
Περιγραφή της φιγούρας ενός καλικάντζαρου και παιχνίδι με κάρτες σύνθεσης του. 
06/12/2013 Παρασκευή
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
Το θέμα μας: Μέσα έξω και ανάμεσα (μαθηματικά) έννοιες που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε μέσα από μια γλυκιά Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Αφού πρώτα τα νήπια παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τους ήρωες μέσα και έξω από το σπίτι στο δάσος, περιγράφουν στο τέλος τη θέση των ηρώων με ολοκληρωμένες προτάσεις. Στη συνέχεια περιγράφουν τι αντικείμενα βρίσκονται μέσα στην παρεούλα και τι έξω από αυτήν. Παιχνίδι με τα αντικείμενα και τις λέξεις:Μέσα-Έξω. Τα νήπια αλλάζουν θέση με τους φίλους τους Δίπλα και Ανάμεσα.
Φύλλο εργασίας: "Μέσα-Έξω και Δίπλα-Ανάμεσαμε απλό τρόπο τα νήπια ζωγραφίζουν μέσα στο σπίτι ένα παιδί και έξω από αυτό ένα ζωάκι. Στη συνέχεια ζωγραφίζουν ένα έλατο ανάμεσα από το σπίτι και το παιδί.Γράφουν τις λέξεις με τη βοήθεια των καρτελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου