Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Γιορτή αγάπης, γιορτή χαράς και οικογενειακής ζεστασιάς-Χριστούγεννα!

09/12/2013 Δευτέρα 
- Γύρω μας ο κόσμος ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή, τα καταστήματα και η πόλη φορούν τα γιορτινά τους. Χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια, Άγιοι Βασίληδες, φωτάκια, σπίτια στολισμένα και μυρωδιές από γλυκά. Τι γιορτάζουμε όμως τα Χριστούγεννα; Τι συνέβη πριν από πολλά χρόνια και ποιο το νόημα των Χριστουγέννων στις μέρες μας;
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
Δίνουμε βάση στις προτάσεις για το ημερολόγιο: Σήμερα είναι, εχθές ήταν, αύριο θα είναι... Έχουμε εποχή Χειμώνα ...  Ο Χειμώνας έχει 3
μήνες.... Τώρα έχουμε... Είναι 09 Δεκεμβρίου και ο καιρός μας είναι....(ο αρχηγός της τάξης λέει το ημερολόγιο). Αλλαγή υπευθύνων τάξης.
- Ανακοινώσεις - τα νέα μας: Τα νήπια παρουσιάζουν την εικόνα Χριστουγέννων στο σπίτι τους ή στην πόλη: (μια βόλτα στη πόλη και οι αλλαγές για γιορτινή εμφάνιση στα καταστήματα, φωτάκια στους δρόμους, πλατεία και έλατο).
Παραμύθι: "Τα Χριστούγεννα του κυρ-Κούνελουμε Θέμα το στόλισμα του δέντρου.
Το θέμα μας: Τα νήπια συζητούν για το στόλισμα του δέντρου και του ελληνικού εθίμου του καραβιού με τα φωτάκια.
Τραγούδια: "Δεκέμβρης μήνας, παγωμένο πουλάκι, μας ήρθε παγωνιά", τα νήπια χαίρονται και μαθαίνουν νέα τραγούδια για το μήνα Δεκέμβρη.
Φύλλο εργασίας: "Στολίζω το δέντρομε έννοιες μαθηματικών όπως: Χαμηλό-Μεσαίο-Ψηλό-Κορυφή και σχήματα. Οι μετρικές έννοιες ψηλό-χαμηλό προτρέπουν το παιδί να συγκρίνει αντικείμενα μεταξύ τους και να μετρήσει μεγέθη : ύψος. Αφού παίξουμε στην παρεούλα και στολίζουμε με σχήματα ένα κλαδί δέντρου, ετοιμάζουμε το φύλλο εργασίας όπου τα νήπια ανταποκρίνονται με χαρά και σχεδιάζουν σχήματα:κύκλους, τρίγωνα, τετράγωνα και αστέρι σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα νήπια χρησιμοποιούν ένα όργανο αναφοράς πχ. ένα κορδόνι,  την παλάμη,το χάρακα, το μέτρο για να μετρήσουν την απόσταση-ύψος(κοντός-ψηλός).
10/12/2013 Τρίτη
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
 Χαρτοκοπτική και κολλάζ: Τα νήπια σε σχεδιασμένο χαρτόνι κόβουν δέντρα και αστέρια και συνθέτουν το σκηνικό της γιορτής.
Το θέμα μας: "Η ιστορία της γέννησης Του Χριστού"
Τραγούδια: "Κάλαντα Χριστουγέννων, Τα Χριστούγεννα ήρθαν πάλι", τα νήπια μαθαίνουν τραγούδια για τη γιορτή Χριστουγέννων που θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου το πρωί στο σχολείο μας.
Παραμύθι: "Η Γέννηση του Χριστού
Φύλλο εργασίας: "Μικρές εικόνες" με τα νήπια να ζωγραφίζουν και να παρουσιάζουν στην παρεούλα τα αντικείμενα -εικόνες (6) των Χριστουγέννων.
11/12/2013 Τετάρτη
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
Παραμύθι: "Ο Ρούντολφ το ελαφάκιμε θέμα τα Χριστούγεννα.
Φύλλο εργασίας: "Σχεδιασμός ελαφιούμε στάδια εικόνας για το σχεδιασμό ενός ζώου-ελαφιού τα νήπια καταφέρνουν και ζωγραφίζουν εικόνα από το παραμύθι.
Το θέμα μας: "Ημέρα του παιδιού" με παρατήρηση εικόνων και συζήτηση των νηπίων για την περιγραφή των παιδιών στις εικόνες και έκφραση των συναισθημάτων τους. Ερωτήσεις: Τι θα λέγατε σε αυτό το παιδί; Μπορείτε να πείτε κάποια θετική σκέψη για κάθε φίλο σας στο σχολείο;
Παραμύθι: "Μικρές ιστορίεςμε θέμα παιδιά σε όλο τον κόσμο, ποιες είναι οι συνήθειες , τα παιχνίδια, η καθημερινότητα τους. 
12/12/2013 Πέμπτη
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
Το θέμα μας: Χριστούγεννα και συναισθήματα
Παραμύθι: "Το κοριτσάκι με τα σπίρταμε θέμα την φτώχεια, την ανάγκη βοήθειας προς όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, την υιοθεσία παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες .
Τραγούδια: "Ελάτε παιδάκια, Καλώς μας ήρθες Αϊ Βασίλη", τα νήπια μαθαίνουν τραγούδια για τη γιορτή Χριστουγέννων που θα έχει ως ενότητες:  τα Χριστούγεννα και τη γέννηση του Χριστού με αφηγήτρια, την αλλαγή του παλιού και νέου χρόνου με αφηγήτρια την αγάπη και τα παιχνίδια των καλικάντζαρων . Τα νήπια θα τραγουδήσουν στον Αϊ Βασίλη το αγαπημένο του τραγούδι και αν μας επισκεφτεί ή όχι θα είναι για μας έκπληξη!
Φύλλο εργασίας: "Ποια είναι τα συναισθήματα των παιδιών τα Χριστούγενναμε τις απαντήσεις κάθε νηπίου χωριστά για το τι περιμένει τις Άγιες μέρες των γιορτών.
13/12/2013 Παρασκευή
Παρουσιολόγιο - Πρωινή προσευχή και ημερολόγιο: 
Το θέμα μας: Παιχνίδι με κάρτες Χριστουγέννων και τις αντίστοιχες λέξεις.
Φύλλο εργασίας: "Πρώτο και τελευταίο γράμμα λέξεωνμε καρτέλες όπου τα νήπια παίζουν με τα φωνήματα-γράμματα των λέξεων αυτών, με θέμα χαρακτηριστικά των Χριστουγέννων.
Παραμύθι: "Τα Χριστούγεννα"
-Φύλλο εργασίας: 
"Συμμετρίαμε δέντρο και μπάλα στολίδι τα νήπια καταφέρνουν να γράψουν το συμμετρικό του σχήματος του αντικειμένου. 3) Ένα παιχνίδι στην παρεούλα με νερομπογιές που πάντα ενθουσιάζει τα νήπια μας αποκαλύπτει τη συμμετρία και πως καταφέρνουμε με τον άξονά της να συνθέσουμε το άλλο μισό.  (έννοιες:ολόκληρο και μισό). 1) Αφού προηγηθεί πρώτα το κόψιμο των φρούτων σε δυο ίσα μέρη (εποπτικό υλικό). 2) Επίσης κόβουμε στη μέση μορφές που σχεδιάσαμε σε χαρτί:καρδιά, ήλιο, τόπι. Μαθησιακή επιδίωξη: Να αναγνωρίζουν τη συμμετρία στη φύση, να κατασκευάζουν συμμετρικά σχήματα και να συμπληρώνουν το άλλο μισό με βάση τον άξονα συμμετρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου