Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

"Παιχνίδια τώρα και παλιά που με αγάπη παίζουν τα παιδιά"

15-01-2015 Πέμπτη
Πρωινές ανακοινώσεις: Ο βοηθός μετά την πρωινή προσευχή και το παιχνίδι στις γωνιές
με τις ομάδες του μήνα: (σκιέρ, γάντια, χιονάνθρωποι, αρκούδες και πιγκουίνοι),
 ανακοινώνει στους φίλους τα νέα του και παρουσιάζει το αγαπημένο του παιχνίδι.
- Ο βοηθός: αλλάζει την ημέρα στον πίνακα της εβδομάδας και μαθαίνει τις χρονικές έννοιες:
Σήμερα είναι...εχθές ήταν...αύριο θα είναι... Λέει τον πίνακα της εποχής και των μηνών της. Αλλάζει την ημερομηνία, τον καιρό και παρακολουθεί το θερμόμετρο της τάξης. Μιλάει για την αγαπημένη του γωνιά στο σχολείο... έχει προτεραιότητα στο τρενάκι των παιχνιδιών και της αυλής. Σήμερα βοηθός ήταν ο Αλέξανδρος. Μας έφερε και παρουσιάσε στους φίλους του ένα βιβλίο μυθολογίας με τον Ηρακλή και τους άθλους του που
ταυτόχρονα έχει και παζλ. Επίσης επέλεξε για φίλο του τον Ιωάννα και μαζί ζωγράφισαν εικόνα του παραμυθιού. Υπεύθυνοι τάξης για την εβδομάδα: η Εβελίνα  και η Μαρίνα Π.
Τραγούδια: Τα νήπια μαθαίνουν τραγούδια:" Α, α,α, αρχίζει η παγωνιά", Στου Γενάρη το φεγγάρι", "φίλοι όλοι μαζί", "το παιχνίδι αγαπώ".
Το θέμα μας: "Παιχνίδια τώρα και παλιά που με αγάπη παίζουν τα παιδιά" , με διάλογο και ερωτήσεις στα νήπια:Τι είναι για σένα το παιχνίδι; Σε ποιό μέρος μπορούμε και παίζουμε; Ποια παιχνίδια γνωρίζετε (ατομικά και ομαδικά); Γιατί παίζουμε και έχουν σχέση με την ηλικία τα παιχνίδια; Μπορείτε να περιγράψετε το αγαπημένο σας παιχνίδι και συμπληρώνουμε το ιδεόγραμμα.
Παιχνίδια: Τα νήπια αφού ακούσουν με προσοχή τους κανόνες των παιχνιδιών, παίζουμε δύο ομαδικά παιχνίδια: α) "αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό" και β) "η γάτα και ο ποντικός".
Φύλλο εργασίας: Τα νήπια ζωγραφίζουν σε φύλλο εργασίας το αγαπημένο τους παιχνίδι στο σπίτι.
Είμαι ο εαυτός μου: Γνωρίζω θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του εαυτού μου και  για να υπάρχει η φιλία τι χρειάζεται;
Θετικά χαρακτηριστικά: είναι η αγάπη, χαρά, ειρήνη, ευτυχία, αλήθεια, ενθουσιασμός, βοήθεια.
Αρνητικά χαρακτηριστικά: είναι ψέμμα, ζήλια, κλάμμα, γκρίνια, κακία,καυγάς,λύπη, μοναξιά.
Παιχνίδι-"Σώστε τη φιλία": ένα παιχνίδι που αγάπησαν πολύ τα παιδιά και θα επαναλαμβάνεται τακτικά. Αφού σχημάτισαν κύκλο έπιασαν το μπλε ύφασμα και μέσα τοποθετήθηκε μια μπάλα που αντιστοιχεί στη φιλία.Με τη συνοδεία μουσικής τα παιδιά ηρεμούν και σκέφτονται όμορφες στιγμές φιλίας. όταν σταματήσει η μουσική η κυρία λέει μια λέξη θετική ή αρνητική. Τότε τα παιδιά είτε κουνούν ελαφρά το ύφασμα στο θετικό χαρακτηριστικό είτε έντονα στο αρνητικό χαρακτηριστικό. πάντα όμως προστατεύουν τη φιλία, να μη βγει έξω η μπάλα.

16-01-2015 Παρασκευή
"Μια πίτα μα ποια πίτα
μια πίτα με φλουρί
μια πίτα μα ποια πίτα
μια πίτα τυχερή "
Πρωινές ανακοινώσεις: Ο βοηθός μετά την πρωινή προσευχή και το παιχνίδι στις γωνιές
με τις ομάδες του μήνα: (σκιέρ, γάντια, χιονάνθρωποι, αρκούδες και πιγκουίνοι), ανακοινώνει στους φίλους τα νέα του και παρουσιάζει το αγαπημένο του παιχνίδι. 
- Ο βοηθός: αλλάζει την ημέρα στον πίνακα της εβδομάδας και μαθαίνει τις χρονικές έννοιες:
Σήμερα είναι...εχθές ήταν...αύριο θα είναι... Λέει τον πίνακα της εποχής και των μηνών της. Αλλάζει την ημερομηνία, τον καιρό και παρακολουθεί το θερμόμετρο της τάξης. Μιλάει για την αγαπημένη του γωνιά στο σχολείο... έχει προτεραιότητα στο τρενάκι των παιχνιδιών και της αυλής. Σήμερα βοηθός ήταν η Νάντια. Μας έφερε και παρουσιάσε στους φίλους της ένα σκυλάκι στο σπιτάκι του και μια κούκλα Μίνυ που όλο χαμογελά. Διάλεξε για φίλη της τη Μαρία και επέλεξαν από τη βιβλιοθήκη να ζωγραφίσουν εικόνα του παραμυθιού"η μαμά
γέννησε μωρό".
 Τραγούδια: Τα νήπια μαθαίνουν τραγούδια:" Α, α,α, αρχίζει η παγωνιά", Στου Γενάρη το φεγγάρι", "φίλοι όλοι μαζί", "το παιχνίδι αγαπώ".
Το θέμα μας: "Η κοπή ης βασιλόπιτας" , με την παρουσία 3 γονέων που μας βοήθησαν στην κοπή της βασιλόπιτας και τους ευχαριστούμε θερμά. Το έθιμο της βασιλόπιτας και σύνθετες λέξεις με το β΄συνθετικό-πίτα. Τι ελπίζουμε να μας προσφέρει το τυχερό φλουρί μας; συζήτηση για τις πραγματικές αξίες: (φίλους, λεφτά, ομορφιά, υγεία κ.ά.- επιλογή αξιών στη ζωή).

Ακροστοιχίδα: Πίστη
                           Ισορροπία
                           Τύχη
                           Αγάπη
Νικητής με το φλουρί ήταν ο Αλέξανδρος που κέρδισε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο: "Σώσε το δάσος". Ο τυχερός ευχήθηκε μια ευτυχισμένη νέα χρονιά με αγάπη και τα νήπια τον χειροκρότησαν.

Παιχνίδι στην αυλή: Μετά την κοπή της βασιλόπιτας είπαμε να απολαύσουμε την ηλιόλουστη μέρα του Χειμώνα με παιχνίδια στην αυλή μας.

   ΚΑΛΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου