Σάββατο 25 Απριλίου 2015

" Η εκπαίδευση στον στόχο ξανά! "

27 ΜΑΪΟΥ - 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
Παγκόσμια εβδομάδα δράσης για την εκπαίδευση: τι είναι;
27-04-2015 Δευτέρα
Πρωινές ανακοινώσεις: Ο βοηθός μετά την πρωινή προσευχή και το παιχνίδι στις γωνιές, ανακοινώνει στους φίλους τα νέα του.
Τραγούδια: Τα νήπια μαθαίνουν τραγούδια για την φιλία, συνεργασία,συναδέλφωση λαών:" Ελάτε να γίνουμε φίλοι", " Τα παιχνίδια τα παλιά", " Ο κύκλος της γης".
- Το θέμα μας: " Η εκπαίδευση στον στόχο ξανά! ", τι γνωρίζουν τα παιδιά για την actionaid; 
Ποιες άλλες ομάδες δράσης, βοήθειας στον κόσμο γνωρίζουν; (Συζητάμε για τη unisef, τον ΟΗΕ, τους γιατρούς χωρίς σύνορα)
Με λίγα λόγια τι είναι η actionaid; 
H ActionAid είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική, αναπτυξιακή οργάνωση. Δουλεύει μαζί με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια κι αδικία. 
Το όραμα της: Ένας κόσμος χωρίς φτώχεια και αδικία μέσα στον οποίο κάθε άτομο απολαμβάνει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια. 
Η αποστολή της: Δουλεύει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές
επίπεδο μαζί με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους για να καταπολεμήσει τη φτώχεια και την αδικία.
Οι αξίες της: Αμοιβαίος σεβασμός: αναγνωρίζει την έμφυτη αξία όλων των ανθρώπων και την αξία της διαφορετικότητας τους.
Ισότητα και δικαιοσύνη: συνεργάζεται για να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες σε όλους, ανεξάρτητα από φυλή, ηλικία, γένος, σεξουαλικό προσανατολισμό, κοινωνική θέση, σωματική κατάσταση, έθνος, αναπηρία, τοποθεσία και θρησκεία.
Ειλικρίνεια και διαφάνεια: είναι υπεύθυνη σε όλα τα επίπεδα για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της και ανοικτή στην κριτική και στην επικοινωνία της.
Αλληλεγγύη: με τους φτωχούς, αδύναμους και περιθωριοποιημένους.
Θάρρος της πεποίθησης: είναι δημιουργική και προκαλεί τα στερεότυπα, τολμηρή και καινοτόμα, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας στην προσπάθεια της για το μέγιστο πιθανό αντίκτυπο του έργου της ενάντια στις βαθύτερες αιτίες της φτώχειας και της ανισότητας.
Ανεξαρτησία: από οποιοδήποτε θρησκευτικό ή πολιτικό δεσμό.
Σεμνότητα: στην παρουσίαση και τη συμπεριφορά της, αναγνωρίζοντας ότι είναι μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας συμμαχίας ενάντια στην φτώχεια και την αδικία.

- Το θέμα μας: " Η εκπαίδευση στον στόχο ξανά! ", Εστιάζουμε στη δράση για το περιβάλλον: "Let's do it Greece ", και παράλληλα ρωτάμε τα νήπια τι σημαίνει η αγγλική λέξη actionaid: βοηθώ με δράση. 
Στη συνέχεια έρχεται στην παρεούλα ο παγκόσμιος χάρτης και αφού ξαναθυμίζουμε στα παιδιά τις 5 ηπείρους, τα ρωτάμε αν γνωρίζουν σε ποια ήπειρο, σε ποια χώρα πιστεύουν ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας, υποσιτισμού, πολέμων, νερού-ύδρευσης, εκπαίδευσης.
(Χώρες όπως: Νιγηρία, Γκάνα, Πακιστάν, Ινδία, Μπάγκλαντες, Ιράκ κ.ά).
Ποιος είναι ο ρόλος της actionaid; Βοηθάει με δράσεις, ενέργειες τα παιδιά όλου του κόσμου να αποκτήσουν τα απαραίτητα και βασικά αγαθά (τροφή, νερό, εκπαίδευση). 
Επίσης με τον τρόπο: Ανάδοχος γονέας, τι είναι; Εξηγούμε στα παιδιά ότι μπορεί να υιοθετήσουμε ένα παιδί (μέσω της actionaid) με μικρό κόστος μηνιαίως και να του παρέχουμε τα βασικά αγαθά.

Παρουσιάζουμε στα νήπια τον τίτλο της φετινής παγκόσμιας εβδομάδας δράσης: Η εκπαίδευση στον στόχο ξανά! 2015 και το χρονοδιάγραμμα δράσεων από το 2000. Τι καταφέραμε κι εμεις με τη συμμετοχή μας; (Το σχολείο μας συμμετέχει για τέταρτη φορά).
 Τα νήπια παρακολούθησαν με μεγάλο ενφιαφέρον το dvd της actionaid για τη ζωή των παιδιών σε υποανάπτυκτες χώρες , προβληματίστηκαν και εκφράστηκαν για την αξιόλογη βοήθεια της actionaid και της εκπαίδευσης, της δικής τους συμμετοχής.
28-04-2015 Τρίτη
Πρωινές ανακοινώσεις: Ο βοηθός μετά την πρωινή προσευχή και το παιχνίδι στις γωνιές, ανακοινώνει στους φίλους τα νέα του.
Υπεύθυνοι τάξης: Η Μαρίνα Τσέρου και η Μελίνα και βοηθός η Ελένη.
Τραγούδια: Τα νήπια μαθαίνουν τραγούδια για την φιλία, συνεργασία,συναδέλφωση λαών:" Ελάτε να γίνουμε φίλοι", " Τα παιχνίδια τα παλιά", " Ο κύκλος της γης".
Οι ιστορίες μας: Τα νήπια ακούν με προσοχή τις ιστορίες της Κόνα από το Μπάγκλαντες και του Τζόσουα από τη Νιγηρία.
- Το θέμα μας: " Η εκπαίδευση στον στόχο ξανά! ",ρωτάμε τα νήπια να μας περιγράψουν τη ζωή της Κόνα και του Τζόσουα που διαβάσαμε την ιστορία τους την προηγούμενη μέρα και καταγράφουμε στον πίνακα στιγμές-εικόνες δικές τους και δικές μας δραστηριότητες.
Φύλλο εργασίας: Τα νήπια εκφράζονατι με πρόταση και ζωγραφίζουν δυο εικόνες σε φύλλο εργασίας με θέμα: Άκουσα προσεκτικά την ιστορία της Κόνα από το Μπάγκλαντες και του Τζόσουα από τη Νιγηρία. Σε τι διαφέρει η ζωή αυτών των παιδιών από τη δική μου;
29-04-2015 Τετάρτη
Πρωινές ανακοινώσεις: Ο βοηθός μετά την πρωινή προσευχή και το παιχνίδι στις γωνιές, ανακοινώνει στους φίλους τα νέα του.
Υπεύθυνοι τάξης:  Η Μαρίνα Τσέρου και η Μελίνα και βοηθός η Ελένη.
Τραγούδια: Τα νήπια μαθαίνουν τραγούδια για την φιλία, συνεργασία,συναδέλφωση λαών:" Ελάτε να γίνουμε φίλοι", " Τα παιχνίδια τα παλιά", " Ο κύκλος της γης".
Οι ιστορίες μας: Τα νήπια ακούν με προσοχή τις ιστορίες της Σεφιγιάτ από τη Νιγηρία και της Μαλάλα από το Πακιστάν που είναι απο τους πιο γενναίους ανθρώπους στο κόσμο και σε ηλικία 11 χρονών πήρε το Νόμπελ Ειρήνης για την προσφορά της.
Ίδρυσε το MALALA FUND που προωθεί το δικαίωμα εκπαίδευσης των κοριτσιών στο κόσμο). 
-  Διαπιστώνουμε ότι 58 εκκατομύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Το 2015 μπορεί να αλλάξει το μέλλον τους.
- Το θέμα μας: " Η εκπαίδευση στον στόχο ξανά! 2015",τα νήπια  αναλαμβάνουν δράση.
- Βασική δράση της φετινής χρονιάς είναι η δραστηριότητα: "Λέω τη λέξη που θα ταξιδέψει" .
 - Ενημερώνουμε τα νήπια ότι το Σεπτέμβριο του 2015 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη σύσκεψη για την ανάπτυξη και θα ψηφιστούν οι νέοι στόχοι για την επόμενη 15ετία. Εκεί θα παρευρεθούν ηγέτες-αρχηγοί ή αντιπρόσωποί τους από όλα τα κράτη του κόσμου.
- Τι μπορούμε να κάνουμε για να ταξιδέψει και η δική μας φωνή ως εκεί; Με ένα βίντεο θα καταγραφεί η δράση όλων των σχολείων που συμμετέχουν στην actionaid hellas. Θα στείλουμε λοιπόν το δικό μας μήνυμα! Θα στείλουμε τη δική μας φωτογραφία δράσης και τις δικές μας λέξεις!
Το παραμύθι μας: Τα νήπια ακούν με προσοχή το παραμύθι " Ένα μικρό πειρατικό καράβι", όπου ο κύριος αναλφάβητος έχει παγιδέψει τις λέξεις σε ένα σεντούκι και οι 4 ήρωες που γνωρίσαμε μέσα από τις ιστορίες τους προσπαθούν να τις βρουν ....
θα
καταφέρουν τα νήπια του 3ου Νηπιαγωγείου Ηγουμενίτσας να ανακαλύψουν λέξεις που θα συμπληρώνουν το μήνυμα για τους ηγέτες του κόσμου;
Αγαπητοί Υπουργοί, 
θέλω να πηγαίνω σχολείο γιατί...

30-04-2015 Πέμπτη και 01-05-2015 Παρασκευή
Το Νηπιαγωγείο θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη και Παρασκευή λόγω τοπικής εορτής του Αγίου Δονάτου και Πρωτομαγιάς αντίστοιχα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου