Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

"Σου δίνω κοκαλένιο... μου δίνεις σιδερένιο;"

28/01/2016 Πέμπτη
- Τα νέα μας: Τα νήπια που είναι υπεύθυνοι (ο Κωνσταντίνος Π. και ο Παναγιώτης Σ.) για την εβδομάδα και ο βοηθός (η Αλεξάνδρα)  που αλλάζει κάθε μέρα, λένε τα νέα τους-ανακοινώσεις.
 Ο βοηθός ζωγραφίζει στο καβαλέτο με κιμωλία και γράφει το όνομά του. Την ώρα της παρεούλας λέει το ημερολόγιο (Ημερομηνία-μήνας-εποχή και καιρός).
- Αλλαγή και δημιουργία γωνιάς γλώσσας: η παρεούλα άλλαξε γωνιά και επειδή βρίσκεται κοντά στη βιβλιοθήκε έγινε γωνιά γλώσσας και δημιουργίας. 
Μια απαραίτητη αλλαγή που ενθουσίασε τα νήπια να δημιουργούν λέξεις από τις καρτέλες των πινάκων ή να γράφουν στον πίνακα κιμωλίας ή να παίζουν με τα παζλ γραμμάτων ή να διαβάζουν παραμύθια από τις εικόνες. (παίζουν 5 νήπια).
- Τραγούδια:  " 12 μήνες αθλητές στο γήπεδο του χρόνου , "Στου καινούριου χρόνου την αυλή...", "Το χοντρό μπιζέλι χορεύει τσιφτετέλι...". "Μήλο μου κόκκινο...", .
- Το Θέμα μας: "Σου δίνω κοκαλένιο... μου δίνεις σιδερένιο;" τα νήπια παρατηρούν εικόνες, για τις τροφές και τις διαχωρίζουν σε βλαβερές και ωφέλιμες. (Το φανάρι της υγιεινής διατροφής).
Με αφορμή τα δοντάκια των παιδιών που κουνιούνται, ξεκινάμε συζητηση στην παρεούλα για τα δόντια που αλλάζουν, τη σχέση τους με τις τροφές που καταναλώνουμε  και τη στοματική υγεία μας.  Επίσης αντιστοιχίζουν τις εικόνες με καρτέλες λέξεων με κεφαλαία και πεζά γράμματα. (ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ).
- Φύλλο εργασίας:  (Μαθηματικά-ταξινόμηση) - Κόβω και κολλάω τις τροφές σε ωφέλιμες και βλαβερές για την υγεία μας και τα δόντια.
29/01/2016 Παρασκευή
- Τα νέα μας: Τα νήπια που είναι υπεύθυνοι (ο Κωνσταντίνος Π. και ο Παναγιώτης Σ.) για την εβδομάδα και ο βοηθός (η Πηνελόπη)  που αλλάζει κάθε μέρα, λένε τα νέα τους-ανακοινώσεις.
 Ο βοηθός ζωγραφίζει στο καβαλέτο με κιμωλία και γράφει το όνομά του. Την ώρα της παρεούλας λέει το ημερολόγιο (Ημερομηνία-μήνας-εποχή και καιρός).
- Τραγούδια:   " 12 μήνες αθλητές στο γήπεδο του χρόνου , "Στου καινούριου χρόνου την αυλή...", "Το χοντρό μπιζέλι χορεύει τσιφτετέλι...". "Μήλο μου κόκκινο...". 
- Το Θέμα μας: "Σου δίνω κοκαλένιο... μου δίνεις σιδερένιο;" τα νήπια απαντούν σε ερωτήσεις, για να δούμε τι γνωρίζουν. Ερωτήσεις: Γιατί αλλάζουν τα δόντια, σε τι μας χρησιμεύουν,γιατί πρέπει να είναι γερά, γιατί χαλάνε, πόσα δόντια έχουμε εμείς οι άνθρωποι και τα ζώα, τι οφείλουμε να μάθουμε για να τα φροντίζουμε σωστά; 
Με όλες αυτές τις απορίες των παιδιών προκύπτει η ιδεοθύελλα-ιστόγραμμα με τίτλο : "Σου δίνω κοκαλένιο...μου δίνεις σιδερένιο;" Εξηγούμε στα νήπια τη φράση αυτή και γιατί τη λέμε. (λαϊκή παράδοση).
 - Το παιχνίδι μας: "Βασιλιά, βασιλιά με τα 12 σπαθιά τι ώρα είναι;" τα νήπια διασκεδάζουν μετρώντας βήματα το καθένα, με ότι απαντά κάθε φορά ο βασιλιάς. Μόλις αυτός απαντήσει ώρα για δουλειά , ακουμπά όποιον βρίσκεται κοντά του κια γίνεται αυτός βασιλιάς.
ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου