Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ...ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

7-11-2011 - Δευτέρα - Νοέμβρης:
Ο τρίτος μήνας του Φθινοπώρου έφτασε! Ποιά να είναι τα ονόματα που του έδωσε ο λαός μας τα παλιά χρόνια; (Βροχάρη, Μεσοσπορίτη, Σκιγιάτη, Κρασομηνά).Μπορούμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες ρωτώντας και τους γονείς τους τα νήπια, όπως και τους παππούδες τους καλύτερα. Ελέγχουμε τον καιρό, ρωτάμε και μαθαίνουμε για τον γεωργό και τη σπορά, παρακολουθούμε τη διάρκεια του μήνα τι ώρα βραδιάζει κι αν η μέρα μικραίνει, γιατί γιορτάζει ο Μηνάς(11/11) και το κρασί ζεσταίνει τους       μεγαλύτερους.
Στόχος: Να απολαύσουν την ιστορία "Η υπόσχεση του Νοέμβρη", από το βιβλίο "Τα παιδιά του Φθινοπώρου"            ( Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, εκδ. Πατάκη) και μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις: Πώς περιγράφεται ο μήνας από τη συγγραφέα; Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του;  Ποια είναι η υπόσχεση που θέλουμε να δώσουμε και σε ποιον; Μπορούμε να εικονογραφήσουμε την ιστορία; Θα μπορούσαμε να φανταστούμε σκηνές και να τις ζωγραφίσουμε;




14-11-2011 - Δευτέρα - Νοέμβρης:
Εδώ Πολυτεχνείο!
Είδαμε στο ημερολόγιο του μήνα Νοέμβρη την επέτειο του Πολυτεχνείου. Έχουμε ζητήσει από τα νήπια να ρωτήσουν τους μεγαλύτερους αν μπορούν να τους δώσουν πληροφορίες για το γεγονός.
Φωτογραφίες: τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης στην χώρα μας (Σχολείο-Πολυτεχνείο, φωτογραφικό υλικό για την 17 Νοέμβρη 1973 (38 χρόνια πριν), βιβλία, εφημερίδες, οπτικοακουστικό υλικό, εκλογές στην τάξη.
"Τα νήπια ζωγράφισαν την κυρά Δημοκρατία" 


Γνώρισαν σε καρτέλες και εικόνες τις λέξεις: Πολυτεχνείο- το σύνθημα:Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία -Παιδεία-Δημοκρατία-Ελευθερία,  με απλά παραδείγματα,  με ιστορίες, με τραγούδια, προσπαθήσαμε να κατανοήσουν τα παιδιά τις λέξεις αυτές.












Το τραγούδι:"Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο", είναι η αρχή της σχολικής μας γιορτής με το σύνθημα: Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία.
Προσπαθήσαμε με εικόνες να μάθουν εύκολα τα λόγια του τραγουδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου