Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Στρατηγικές...Νέα ομάδα!

07-09-2012 Παρασκευή (ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ)

Στρατηγικές που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς:
Ø  «Ξεναγήστε» το στο σχολικό χώρο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το παιδί είναι πολύ πιθανό να τρομάξει από την αβεβαιότητα και το άγνωστο όταν θα βρεθεί σε ένα χώρο που δεν ξέρει, με ανθρώπους που θα γνωρίσει για πρώτη φορά.
Ø  Αποχαιρετήστε το παιδί με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι το εμπιστεύεστε να αντιμετωπίσει την ένταξή του στο σχολείο. Επίσης, με την αποφασιστικότητά σας το παιδί θα καταλάβει ότι, ό,τι και να κάνει, θα πάει στο σχολείο. 
Ø  Όσον αφορά στο μικρό παιδί, μπορείτε να βάλετε στην τσάντα του ένα αγαπημένο του αντικείμενο από το σπίτι, π.χ. ζωάκι, κούκλα, ακόμη και βιβλίο. 
Ø  Αφήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση να μείνετε σταθεροί στη στάση σας, ώστε να αντιληφθεί ποια είναι τα όρια. 
Ø  Προσπαθήστε να αποφύγετε αρνητικά συναισθήματα για το σχολείο, τους δασκάλους και τους φίλους του, γιατί αυτά θα δημιουργήσουν ανασφάλεια στο παιδί. 
Ø  Θυμηθείτε τα δικά σας! Πείτε στο παιδί σας για τις δικές σας εμπειρίες από το σχολείο, τις ευχάριστες και αστείες. Μη διστάσετε, επιπλέον, να του μιλήσετε για το άγχος και την αγωνία που είχατε και εσείς την πρώτη μέρα, εξηγήστε του όμως ότι αυτό είναι φυσιολογικό και απολύτως αποδεκτό.
Ø  Επίσης, καλό θα ήταν κατά την περίοδο του αποχωρισμού να πηγαίνουν και οι δύο γονείς στο σχολείο εναλλάξ τις πρώτες ημέρες.
Ø  Να έχετε καλή επαφή και επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού, αφού οι δάσκαλοι θα είναι οι σύμμαχοί σας.
Ø  Αρκετές φορές οι μητέρες, όταν το παιδί κατευθύνεται προς την τάξη, το κοιτάζουν από τα κάγκελα και του φωνάζουν «θα είμαι εδώ». Αυτό κάνει τα παιδιά να νιώθουν ανασφάλεια και να θέλουν να γυρίσουν στο σπίτι.
Ø  Δώστε το παράδειγμα άλλου παιδιού που γνωρίζει και συμπαθεί και αναφέρετέ του ότι εκείνο ξεπέρασε τους φόβους του.
Ø  Εξηγήστε του τι είναι το σχολείο και τι θα κάνει εκεί. Τονίστε του τους νέους φίλους, τις εκδρομές και τα ωραία πράγματα που θα μάθει. 
Ø  Διαλέξτε μαζί τα σχολικά είδη. 
Ø  Μεταδώστε του ενθουσιασμό, κινήστε του την περιέργεια, δώστε του κίνητρα για να πάει στο σχολείο.
                      
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου