Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Χρώματα - γραμμές... και φαντασία!

19/09/2012 Τετάρτη 
Χρώματα και γραμμές: Τα προνήπια τη φετινή  σχολική χρονιά είναι 10 στο σύνολο των 18 νηπίων, για αυτό το λόγο οι δραστηριότητές μας είναι περισσότερο με παιχνίδι και λιγότερο με φύλλα εργασίας. Μας ενδιαφέρει το παιχνίδι στις γωνιές, οι δραστηριότητες να δένουν την ομάδα των νηπίων, με την αποδοχή κανόνων από τα νήπια.

Τραγούδια: α) Η εβδομάδα με τα χρώματα "Κόκκινη η Δευτέρα, Τρίτη Πορτοκαλί..."
β) Το δάσος με τα χρώματα: "Το δάσος με τα χρώματα θα βρω το μαγικό..."
γ) "Είμαι ένα παιδάκι πηγαίνω στο σχολειό, έμαθα τα χρώματα ακούστε να σας πω..."
 - Φύλλο εργασίας: Με τους μαρκαδόρους  και με διαφορετικά χρώματα  γράφουν μικρές γραμμές οριζόντιες και κάθετες     
( συντονισμός χεριού - ματιού) 

- Παιχνίδι: Σχηματίζουμε με το σώμα μας οριζόντιες-ξαπλωτές, κάθετες-όρθιες γραμμές. Επίσης σχηματίζουμε πλάγιες γραμμές με το φύσημα του αέρα και τις ανακαλύπτουμε στο χώρο μας και στα αντικείμενα.

20/09/2012 Πέμπτη
- Υπενθύμιση κανόνων: Σχηματίζουμε ομάδες αγόρια και κορίτσια στην ίδια ομάδα, τόσο στο παιχνίδι στις γωνιές, όσο και στις δραστηριότητες στα τραπέζια εργασίας. Οι ομάδες αλλάζουν κάθε μέρα το πρωί. Στο 2ο διάλειμμα μπορούν τα νήπια να επιλέξουν να παίξουν με τους φίλους τους είτε στην αυλή, είτε στις γωνιές.



- Το γεύμα: Τα νήπια έχουν μάθει να τρώνε το μεσημεριανό τους φαγητό με προσοχή στρώνοντας την πετσέτα και τακτοποιώντας το μπολ φαγητού.

- Χαλάρωση-Ξεκούραση: Στη γωνιά χαλάρωσης με απαλή μουσική τα νήπια ξεκουράζονται ή μιλούν σιγά ώστε να μη ξυπνήσουν κάποια που κοιμούνται για λίγο. 



21/09/2012 Παρασκευή
- Χρώματα και φρούτα: Σχηματίζουμε πίνακα με καρτέλες memory και τα νήπια διαβάζουν τα χρώματα π.χ. Πορτοκαλί πορτοκάλι, πράσινο καρπούζι κ.λ.π τοποθετούμε και καρτέλες με διαφορετικά αντικείμενα, ανάμεσα στα φρούτα. Εντοπίζουμε δυσκολία των νηπίων με τα χρώματα, για ανάλογες δραστηριότητες στο μέλλον.

- Χρώματα και πλαστελίνη: Χρησιμοποιούμε και γνωρίζουμε τα χρώματα με το υλικό της πλαστελίνης. Τα νήπια μαλακώνουν την πλαστελίνη με τα χέρια και συνθέτουν σχέδια. Συγκεντρώνουν στο τέλος και αποθηκεύουν σωστά το υλικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου